7 skvělých věcí, které jste asi nevěděli o Islandu: Pěstovaly se zde banány!

Redakce

Chcete se dozvědět víc o Islandu? Čtěte dál.

  1. Zákaz alkoholu. Představte si, že od devatenáctého století zde byl zakázán jakýkoli alkohol. To se však postupem času trochu změnilo a bylo zde povoleno víno a některé další lihoviny, které se používali k lékařským účelům. Dokonce zde bylo zakázáno i pivo, a to až do roku 1989.
  2. Striptýz tady nenajdete. Další zajímavostí je i to, že zde nenajdete žádný striptýzový bar. Je to z toho důvodu, že rovnost pohlaví zde berou opravdu vážně. Od roku 2010 bylo tedy zrušeno veškeré působení takových podniků, a to islandským parlamentem. 
  3. Chcete si vybrat křestní jméno, které jste někde slyšeli? Tak máte smůlu. Existuje zde komise pro křestní jména a pokud se tedy nějaký občan rozhodl dát svému dítěti jméno po nějaké hvězdě z filmu, tak tady rozhodně neuspěje. Pokud totiž něco takového budete chtít udělat, musíte si napsat žádost a čekat na schválení, zda to vyjd, nebo ne. Místní obyvatelé jsou na své rodiště velmi pyšní a neradi si do něj nechávají zasahovat, proto jsou nejraději, když se zde drží tradiční jména.
  4. Lesy tady nenajdete. Dříve v době Vikingů tady byla lesnatá krajina. Nyní je však vše jinak a lesy tady najdete jen těžko. V posledních letech se ale ve spolupráci s aktivisty vozí do země několik tisíců stromků, které mají vytvořit lesy, tak snad někdy…
  5. Aplikace proti incestu… Vzhledem k menšímu počtu obyvatel zde žije mnoho příbuzných a mnoho z nich o tom ani neví. Je zde tak velká pravděpodobnost, že někde člověk narazí na někoho, kdo se mu líbí, ale nakonec zjistí, že jsou příbuzní. Právě z tohoto důvodu tu vznikla aplikace s informacemi o rodech a rodinných vazbách za posledních tisíc dvě stě let. Díky tomu se tak může předejít případným problémům.
  6. Pěstovaly se zde banány. Kdo by tom byl řekl, ale je to tak. V posledních letech se říká, že Island patří mezi největší exportéry banánů z celé Evropy. Dříve byl totiž problém s exportem a tak se místní obyvatelé rozhodli použít geotermální energii a vystavěli několik obrovských skleníků, kde se banánům skvěle dařilo. Banánová produkce však nakonec skončila, kvůli vysoké ceně.
  7. Milují kino. Místní obyvatelé zbožňují kino. Je tak neuvěřitelné, kolikrát do roka vyrazí do kin.

6 míst, která musíte navštívit, než vám bude TŘICET

6 destinací vhodných pro páry! Love is in the air…