7 tipů na dubnové filmové premiéry

ivaprivrelova

Dubnové počasí je proměnlivé, lepší je mít v zásobě tipy na deštivé dny. Náš pestrobarevný výběr z premiér měsíce zahrnuje temný muzikál, animák, oscarové drama, sci-fi, horor, lesbický art i Avengers.

Ovečka Shaun ve filmu

Premiéra: 2. 4.
Režie: Mark Burton, Richard Starzack
Co to je: První celovečerní filmové dobrodružství oblíbené ovce známé z krátkých televizních animáků studia Aardman.
Proč na to jít: Protože to je roztomilé, plastelínové, vtipné pro děti i pro dospělé, kteří se můžou popást na popkulturních odkazech. 

Čarovný les

Premiéra: 2. 4.
Režie: Rob Marshall
Co to je: První filmová adaptace známého divadelního muzikálu Stephena Sondheima o několika pohádkových postavách, na které nečeká jenom dobrý konec.
Proč na to jít: Abyste po Sweeney Toddovi poznali legendu amerického muzikálu Sondheima, abyste ocenili, jak studio Disney dokáže být pro jednou temné, a abyste slyšeli zpívat Meryl Streepovou a Emily Bluntovou.

Neutečeš

Premiéra: 16. 4.
Režie: David Robert Mitchell
Co to je: Horor o dívce, která chytla sexuálně přenosné prokletí.
Proč na to jít: Protože film má v zahraničí na horor nezvykle dobré kritiky, chválící jeho atmosféru a přesah.

Pořád jsem to já

Premiéra: 16. 4.
Režie: Richard Glatzer, Wash Westmoreland
Co to je: Drama sledující padesátiletou profesorku lingvistiky a matku tří dětí, které právě diagnostikovali Alzheimera.
Proč na to jít: Protože jde o nesentimentální, citlivý film. A abyste pochopili, že Julianne Moorová si svého Oscara zasloužila. A protože Richard Glatzer, oběť jiné choroby (ALS), už nic jiného nenatočí.

Pestrobarvec petrklíčový

Premiéra: 16. 4.
Režie: Peter Strickland
Co to je: Cinefilské lesbické drama o erotických i mocenských hrách dvou entomoložek, které odkazuje na sexploatační filmy 60. a 70. let.
Proč na to jít: Kvůli originálnímu názvu, tématu, vizuálu a hutné atmosféře. 

Ex Machina

Premiéra: 30. 4.
Režie: Alex Garland
Co to je: Komorní sci-fi thriller o unikátním experimentu s umělou inteligencí s tváří krásné dívky.
Proč na to jít: Protože jde o režijní debut autora knižní Pláže a oblíbeného scenáristy Dannyho Boyla Alexe Garlanda, který je dobře obsazený a k tomu prý i inteligentní.

Avengers: Age of Ultron

Premiéra: 30. 4.
Režie: Joss Whedon
Co to je: Druhá společná mega akce marvelovských komiksových hrdinů, v níž Iron Man, Thor, Captain America a další budou opět velkolepě zachraňovat svět.
Proč na to jít: Protože na to půjdou všichni. Jossi Whedonovi se navíc povedli první Avengers a tady se představí dvě nové postavy, sourozenci Maximoffovi z komiksových X-Men (v podání dua z Godzilly).  

Témata: