7 zásadních hudebních milníků Beyoncé. Znáte všechny?

Redakce

Zpěvačka, jejíž jméno jako jeden z mála národů umíme napsat naprosto správně (tedy s dlouhým „e“), vydala bez ohlášení novou desku. Zase. A zase to zafungovalo – kolem desky je tolik povyku, že je momentálně Beyoncé nejskoloňovanějším jménem na zeměkouli. Předtím, než si novinkové album nazvané Lemonade pustíte, by nebylo od věci si připomenout pár zásadních hitů této ikonické divy.

Crazy In Love. Crazy In Love je jedním z nejdůležitějších songů nultých let nového tisíciletí. A to bez debat. Dokazují to jak prodeje, tak pochvalné recenze a navíc i tisíce songů inspirovaných právě zvukem a stylem této písně. Oprášení v podobě remaku pro film Padesát odstínů šedi bylo sice značně efektní, ale takřka zbytečné, protože sláva této skladby neuhasíná dodnes. Přitom za měsíc to bude třináct let, co se tato r’n’b hymna objevila v éteru. Mimochodem, věděli jste, že ten trubkový sample není původní? Pochází ze sedmdesátkového songu Are You My Woman (Tell Me So).

If I Were A Boy. S touto písní se Beyoncé zavděčila všem feministkám. Protože konečně to někdo řekl (respektive zazpíval): chlapi to mají všecko jednodušší (nutno podotknout, že to není její vlastní píseň – složila ji jiná zpěvačka říkající si BC Jean, která měla prostě smůlu, protože se skladba ocitla u Beyoncé spíše náhodou). Oblékají se, jak chtějí, jejich výmluvy jim vždycky projdou, můžou si flirtovat od nevidím do nevidím a nikdo je za to neodsuzuje a tak podobně – hlavní message je ale jasná: muži, naučte se být více empatičtí!

Single Ladies (Put a Ring on It). Nejsme si úplně jistí, zda by song Single Ladies byl tak nesmírně populární bez svého jedinečného videoklipu. Pamětníkům se teď určitě vybaví nesčetné množství parodií na legendární krátký snímek. Možná to byl dokonce jeden z prvních virálních klipů, protože v té době (bavíme se o roce 2008) se docela masivně rozjíždělo šílenství jménem Facebook a kdo nesdílel Single Ladies, mohl se jít rovnou zahrabat a smazat svůj účet. Tahle hecující tancovačka je nejsledovanějším klipem Beyoncé na jejím účtu YouTube, to jen pro úplnost.

Irreplaceable. Písně Beyoncé jsou v jednom výjimečné: i když její texty zavánějí klišé, od ní to tak nějak zní upřímně. Tak třeba Irreplaceable pojednává o tom, že je až taková „ultražena“, nebo chcete-li „alfa-samice“, že je jí úplně fuk, jestli její kluk odejde a co si vezme s sebou – ona si za chvilku najde jiného a lepšího. Beyoncé si pořádně oddychla, že se song stal tak úspěšným, protože druhé sólové album B’Day, ze kterého track pochází, si do té doby nevedlo příliš dobře. Jen je trochu zvláštní, že ačkoli song patří k tomu nejlepšímu, co hudebnice vydala, ke spolupráci s duem Stargate, které má kromě Irreplaceable na starosti i Beautiful Liar se Shaikrou, se již nevrátila.

Halo. Velké songy se často píšou za krátkou chvilku. Halo není výjimkou: Ryanu Tedderovi z OneRepublic a skladateli Evanu Bogartovi to trvalo tři hodiny. A přitom mohla tahle emotivní písnička skončit úplně jinde, konkrétně na albu u Leony Lewis. Tedder psal skladbu speciálně pro Beyoncé, ale protože se r’n’b královna dlouho neozývala, pro jistotu jej nabídl i Leonině vydavatelství se slovy: „Mám pro vás song, který dostanete vy, pokud si ho ona prestižní umělkyně nevyzvedne.“ Ale Beyoncé si ho nakonec vyzvedla, sice skoro pozdě, ale přece.

7/11. Možná si řeknete, co v tomhle žebříčku 7/11 vůbec dělá, když to nebyl a nejspíš ani nikdy nebude rádiový hit. A nijak zvlášť originální song to také není, dnes je trap říznutý popem a hip-hopem hodně v módě (viz třeba Dark Horse od Katy Perry), ale co dělá tahle záležitost jedním z milníků celé kariéry Beyoncé, je unikátní videoklip, tedy v kontextu její tvorby samozřejmě. Už žádné nákladné natáčení, žádní profesionálové, žádný scénář. Jen obyčejná bezpečnostní kamera, normální kamera a selfie tyč. Mezi fanoušky se tomuto videu vtipně a trefně přezdívá „When Jay-Z isn’t home“ (Když Jay-Z, se ktarým Beyoncé žije, není doma), neděje se v něm vůbec nic a přesto se na něj podíváte zcela určitě až do konce.

Drunk in Love. Na track Drunk in Love by se neslušelo zapomenout už jen proto, že znamenal u zpěvačky velký umělecký posun. Kromě toho, že vydala eponymní album na tehdejší poměry netradičně, tedy absolutně nečekaně, se vykašlala na nějaké veselé popěvky a ponořila se do temnějšího pop-r’n’b se vším všudy: těžké beaty, nepropustné samply, polo-zpěv, polo-rap. Hlavně ale všechny zajímá (a těší), že i po tolika letech jsou Jay-Z a Beyoncé pořád spolu. I proto je tento song považován za určítého nástupce Crazy In Love, což bylo jejich prvním společným hitem – následně se dali dohromady a jejich láska trvá dodnes. Lovesongem Honey B a Jay-Z jsme začali, jím také tento článek končíme.

Nová kolekce Beyoncé je tu a vám vypadnou oči z důlků!

Video: Hana Holišová opět zaválela, tentokrát jako Beyoncé

Témata:, ,