8 zahraničních delikates, ze kterých se vám zvedne kufr

Redakce

Rádi poznáváte kulturu cizích zemí včetně jejich jídel? Některé pochoutky ze zahraničí byste ale vážně jíst asi nechtěli. Mnohdy stačí jeden pohled na danou delikatesu a máte pocit, že vrátíte na talíř vaši snídani. V tomto článku se můžete přesvědčit, že někteří lidé mají plechový žaludek...

  1. Polévka z ženské placenty. Možná se budete divit, ale jíst polévku uvařenou z placenty je poslední dobou velmi populární. Zvířata ji po porodu žerou, tak proč ne lidi? Tento trend přišel z Číny. Někteří novopečení tatínci již vyzkoušeli placentu po porodu své ženy. Tomu se říká pravá láska! Příprava polévky je velmi jednoduchá. Placenta se nakrájí na malé kousky a uvaří se z ní vydatný vývar. Odvážlivci, kteří ji už jedli, tvrdí, že chutná jako kuřecí maso. V Koreji placentu využívají jinak. Dělají z ní kosmetiku.
  2. Hlava ovce. Hlava ovečky je tradiční pochoutkou v severní Evropě. Ale ani země z oblasti středomoří jí nepohrdnou. Často si k ní ještě přidají nějakou přílohu. Lidé v některých státech nechtějí mít na stole celou hlavu. Preferují jen její nejvydatnější části – jazyk, oční bulvy a mozek. Nejspíš se nemohou dívat na celou hlavu bezbranného zvířete.
  3. Pečené krysy. Tato pochoutka se konzumuje v severní Koreji. Tamní obyvatelé si upečené krysy velmi chválí, prý chutnají podobně jako pečená kuřata. Ale pozor. Pokud byste chtěli takovou delikatesu vyzkoušet, chytněte si raději myš z vesnice než z města. Ty z města jsou údajně hodně nezdravé. A proč? Pravděpodobně jim nesvědčí městský životní styl.
  4. Chobotnice Sashimi. Jen otrlí lidé dokáží sníst chobotnici Sashimi. Kuchaři zvířeti za živa odříznou chapadla, která servírují s různými omáčkami. Číšník lahůdku přinese zákazníkovi na stůl a v tu chvíli začíná boj mezi konzumujícím a konzumovaným. Chapadla sebou stále mrskají po všech stranách. Člověku skoro nejdou dát do pusy. Když se mu to nakonec podaří, musí ta chapadla před polknutím řádně pokousat. Jinak hrozí, že se mu budou kroutit ještě v žaludku.
  5. Zámotky bource morušového. Zámotky bource morušového pochází opět z Koreje. Běžně se vaří na dva způsoby a oba jsou velmi jednoduché. V prvním bource morušového hodíte na pánev a usmažíte do zlatova. Nejlepší je, když křupe. V druhém se červík vaří několik minut v horké vodě. Výsledkem je tvrdý trup s rozplizlým vnitřkem. To musí být ale mňamka…
  6. Kopi Luwak. Kopi Luwak je velmi vzácná a drahá káva, protože prošla trávicím traktem asijské cibetky. Tato zvířata si vybírají podle čichu ty nejlepší kávové bobule a sní je. Při trávení uvnitř cibetky se káva očistí a sama upraží. Až přijde ta správná chvíle, zvíře je ze sebe vyloučí. Cibetky odmítají žrát bobule v zajetí. Proto sběrači chodí po pralese a hledají jejich trus. Poté zrnka kávy z jejich exkrementů vybírají. Stále se divíte, proč je to jedna z nejdražších káv na světě? Kdo ji ochutnal, tvrdí, že je nejlepší.
  7. Casu Marzu. Na téhle delikatese si pochutnávají v Sardínii. Jedná se o kozí sýr. Nebylo by na něm nic zvláštního, kdyby jej výrobci neuskladňovali v místnosti, kde létá hmyz. Během několika dní do sýru naklade larvy sýrorodka drobná. Poté se několik dalších dní sýr rozkládá. Jídlo je hotové,, až z něj začnou vyskakovat malí červíci. V tu chvíli je pochoutka plně připravena pro svého strávníka.
  8. Býčí penis. A teď to nejlepší nakonec. Býčí penisy jsou v některých západních zemích považovány za běžné jídlo. Prodávají se i v supermarketech! Příprava není příliš těžká. Zvládl by to i laik. Penisy stačí chvíli smažit na oleji. K tomu se udělá nějaká příloha a jídlo je hotové. Někteří lidé je dusí v páře. Těžko říct, co je lepší. To už si asi budete muset vyzkoušet sami. Dobrou chuť!