8 věcí, které jste rozhodně nevěděli o Kapverdách

Redakce

Nádherné souostroví Kapverdy jsou státem, který zahrnuje deset ostrovů v Atlantském oceánu u pobřeží západní Afriky. V posledních letech se staly velmi oblíbenou turistickou destinací, proto by byla škoda o nich něco nevědět. Věděli jste, že tvoří nejzápadnější bod kontinentální Afriky? Ne? Co dalšího jsme o tomhle nádherném místě ještě nevěděli?

  1. Po objevení byly neobydlené až do roku 1495

Když průzkumníci v roce 1456 objevili Kapverdy, tak zde nenašli ani jednoho člověka. Ostrovy zůstaly neobydleny až do roku 1495, kdy je Portugalsko prohlásilo za své. Místní obyvatelé jsou zde především Portugalci a Afričané.

  1. Byly bohaté v době obchodování s otroky

Kapverdy byly v době obchodování s otroky velmi bohaté a to z toho důvodu, že byly takovým centrem cest mezi Afrikou, Evropou a Novým světem. Nicméně poté, co se obchod s otroky zrušil, tak velmi ekonomicky klesly.

  1. Kapverdy se staly nezávislé v roce 1975

Kapverdy dlouhou dobu spadaly pod Portugalsko. To však skončilo pátého července 1975, kdy se staly samostatnou republikou.

  1. Hornatá krajina

Kapverdy se skládají z deseti ostrovů a pěti ostrůvků, z nichž jsou všechny hornaté. Jedná se však o jednu z nejvíce politicky a ekonomicky stabilních zemí Afriky. Jsou zde nádherné pláže, které si zamilujete. Není tedy divu, že se v poslední době staly tak oblíbenou destinací.

  1. Navštívil je Charles Darwin

Kapverdské ostrovy si nenechal ujít ani Charles Darwin, a to v roce 1832. Jedním z prvních lidí, kteří prozkoumali jejich krásy, byl sir Francis Drake a samozřejmě lupiči a piráti té doby.

  1. Skládají se především z vyvřelých hornin

Díky svému sopečnému původu je většina ostrovů na půdě z vyvřelých hornin, něco jako Havaj. Poslední sopka, která na Kapverdách vybuchla, byla Fogo v roce 1995.

  1. Jsou v ohrožení kvůli změnám klimatu

Podle prezidenta Nauru jsou Kapverdy zařazeny mezi osm neohroženějších oblastí na této planetě. Se změnou klimatu jim hrozí zaplavení a tedy zánik.

  1. Více než 90% potravin se dováží

Vzhledem ke své odlehlosti daleko od pobřeží africké pevniny a nízké zemědělské produkci se musí veškeré potraviny dovážet. Zatímco se zde nemůže pěstovat moc jídla, tak sopečná půda je ideální pro pěstování vinné révy.

Podzimní cestování: Nejlepší místa, kam vyrazit v říjnu

Turistika v zahraničí: Kde si ji nejvíc užijete?