Akustičtí 100 °C předvedli chytrý pop pro třetí tisíciletí

Jiri-Vanek

Mariánskolázenští 100 °C si loňskou třetí deskou Brant Rock suverénně obhájili pozici na českých klubových pódiích, koncertní DVD, které se natáčelo včera v pražském Paláci Akropolis, bylo tedy dalším logickým krokem v kariéře. I když můžeme mít výhrady, nakolik „unplugged“ středeční vystoupení 100 °C bylo, na akustickém koncertě předvedla kapela zajímavé a originální varianty svých písniček.

Předkapela 100 °C, pětice jménem Goodfellas, hraje svůj power-folk, který překvapivě nepáchne hipíctvím, ale naopak ukazuje veliký tah na branku, jen s akustickými kytarami a jednoduchou bicí soupravou. Jistě, stále stejný zvonivý zvuk kytar s jednoduchou rytmikou může občas začít trochu nudit, třeba v jediné česky zpívané písni Žižkov, když pro přemíru divných akordů pánové zapomenou na silnější melodický nápad. To ovšem vyvážily výborné hráčské kvality jednotlivých členů.

Dechy - vítané ambientní zpestření koncertu 100 °CSvěžích 100 °C
Nuda rozhodně nehrozila při vystoupení hlavních hvězd večera, skupiny 100 °C. Tahle parta může samozřejmě kvůli využívání samplů a gramofonů jen těžko vystoupit zcela “unplugged” (mimochodem, při nadvládě Applů na hudebních pódiích je nečekaně posilující zahlédnout na jevišti notebook jiné značky), jejich akustická verze je ale nápaditá a bohatá. Písně ze všech tří dosavadních desek skupiny (včetně hitů jako Azataki, Cream nebo One Time) působí v upravených aranžích svěže.
Krásná hostující zpěvačka Sabina Feldmanová svými vokály dodávala většině písní (zejména ve druhé třetině koncertu, kdy skupinu doplnilo ještě smyčcové trio) zasněnou atmosféru, již ještě dotvářela místy až ambientní sóla pozounu či trubky. Dohromady to dalo chytrý pop pro třetí tisíciletí.

Ke konci koncert logicky směřoval k rychlejším písním, což konečně trochu rozdovádělo publikum, kterého ovšem do Akropole mohlo určitě dorazit více. Uvidíme, jak bude na DVD působit jen slabá odezva fanoušků, které kapela nechala zpívat v asi nejlepší skladbě, rytmické Jagger’s NotDead.
Škoda, 100 °C totiž dokázali, že jsou silnou popovou kapelou, která se nebojí experimentovat. Takových není nikdy dost.

Poslechněte si Cream

100 °C + Goodfellas
Praha, Palác Akropolis, 13. ledna 2010

 

Témata:, , ,