Beyoncé se stala královnou Grammy. Dostala jich šest

Lubos-Prochazka

Dvaapadesáté předávání hudebních cen Grammy ovládla zpěvačka Beyoncé. V noci na dnešek proměnila v Los Angeles šest z deseti nominací, což se dosud žádné jiné ženě v jednom ročníku nepovedlo. Nezískala ale prestižní cenu za album roku, kterou za svou desku Fearless obdržela teprve dvacetiletá country zpěvačka Taylor Swift.

Taylor SwiftJedné z nejžádanějších zpěvaček současnosti, R´n´B královně Beyoncé, chyběly dvě ceny k tomu, aby vyrovnala rekord osmi ocenění přebraných během jednoho večera. Takový rekord drží Michael Jackson a také kytarista Carlos Santana. O cenu za nahrávku roku, která Beyoncé podle očekávání měla připadnout, ji připravila rocková skupina Kings of Leon za skladbu Use Somebody. Cenu za album roku obdržela teprve dvacetiletá country zpěvačka Taylor Swift za desku Fearless.

Beyoncé bodovala v kategoriích:
Píseň roku, Ženský R’n’B hlasový výkon, R’n’B skladba, Současné R’n’B album, Klasický R’n’B projev a Popový výkon.
Ceny v hlavních kategoriích:
Album roku – Fearless (Taylor Swift), Nahrávka roku – Use Somebody (Kings Of Leon), Píseň roku – SingleLadies (Beyoncé), Objev roku – Zac Brown Band

Prince Michael, syn Michaela JacksonaCenu dostal i Michael Jackson
Americká hudební akademie během slavnostního předávání cen vzdala hold zesnulému králi popu Michaelu Jacksonovi. Posmrtně mu udělila cenu za celoživotní dílo. V emocionálně vypjatém vystoupení ji převzaly dvě z jeho tří dětí, Paris a Prince. "Všechny jeho písně měly jednoduché poselství: lásku," řekl mimo jiné Prince, který na veřejnosti promluvil vůbec poprvé. Zpěvačky Céline Dion, Carrie Underwood, Jennifer Hudson a zpěváci Smokey Robinson a Usher poté společně zazpívali Jacksonův ekologicky laděný Earth Song. Součástí jejich vystoupení byla i premiérová projekce trojrozměrného klipu k této písni, skládající se převážně ze záběrů malé holčičky v pralese. Klip měl být součástí Jacksonových comebackových koncertů v Londýně.

Podpora Haiti
Na pódiu se v noci objevil i rapper Wyclef Jean narozený na Haiti a částečně i v kreolštině poděkoval přítomným za podporu obyvatel tohoto ostrova, který nedávno postihlo ničivé zemětřesení. Zpěvačka Mary J. Blige a operní pěvec Andrea Bocelli pak vystoupili se svou verzí písně Bridge Over Troubled Water od Simona a Garfunkela, kterou nazpívali na podporu Haiťanů.

Podívejte se, jak v noci na Grammy zpívala šesti cenami ověnčená Beyoncé

http://www.youtube.com/watch?v=hhmCyGdKq-g