Česko čekají od 25.května Dny Neklidu!


PRAHA - Chodíte rádi do Divadla v Celetné? Do Semaforu? Do Archy? Dlouho nebudete! Pražská nekomerční divadla krvácí, odplivávají si z nechuti ke svému konci a kat nechce slyšet argumenty, proč je zachránit a nechat fungovat jako doposud. V hlavní roli: Malé pražské scény a pražský radní pro kulturu Milan Richter (ODS). Psycho thriller začíná. Pomozte i Vy!

banner

Pražští divadelníci, nespokojení s přístupem magistrátu k financování kultury hlavního města a s přípravou transformace některých příspěvkových scén, vyhlásili Dny neklidu. Mají se uskutečnit od 25. do 29. května v celé republice. K protestu proti grantové politice radního pro kulturu Milana Richtra (ODS) a dalším "devastačním" zásahům radnice do kultury se připojilo i Národní divadlo v Praze (ND)! I naše nejtradičnější scéna, která se tím vůbec nemusí zabývat, chápe, že problém pražských malých scén je vážný|!

"Podporujeme petici Iniciativy pro kulturu, kterou už podepsalo přes 17.500 občanů. I proto odstartuje sérii akcí pětihodinový protestní koncert na piazzetě Národního divadla v neděli 25. května," řekl mluvčí činohry české první scény Tomáš Staněk. Ředitel ND Ondřej Černý následně uspořádá diskuzní panel na téma Kultura a společnost. O podrobnostech budou nespokojení divadelníci informovat začátkem příštího týdne na tiskové konferenci v Praze.

Slovy "Do ulic! Kultura hoří!" je nadepsáno nové prohlášení Iniciativy pro kulturu. Připomíná dubnovou demonstraci před budovou pražského magistrátu, později i přímo v jednacím sále. Členové zastupitelstva ovšem tehdy požadavky signatářů odmítli. I proto mají Dny neklidu vyvrcholit 29. května ráno opět na Mariánském náměstí v Praze před budovou magistrátu. "Je třeba jednat. Ozvat se. Hlasitěji než kdy dosud. Nejde jen o přežití několika pražských divadel, jak se radnice tváří. Jde o kulturu v celé společnosti. Jde o všechna města v České republice," píše se v prohlášení. Podle jeho textu se "všechno počítá" – symbolické i skutečné stávky, černobílé pásky či stužky na oděvu při vystoupení i na ulici, shromáždění, performance, podpůrné koncerty v galeriích, školách a divadlech, výstavy, videa na internetu, potištěná trička, street art. Tak pomozte!

"Vyjděme do ulic, šiřme petiční archy, nenechme se umlčet nebo utahat. Ukažme, že kultura má zuby," uvádí prohlášení, které vyzývá studenty nejen uměleckých škol, aby zaplavili ulice, umělce, aby veškerou silou svého talentu ovládli veřejný prostor, ale i kluby, knihovny, galerie, divadla a další kulturní místa k jasnému gestu podpory. Prohlášení upozorňuje na vznikající internetové stránky www.za-prahu-kulturni.cz, kde bude přehled všeho kulturního neklidu v republice a čerstvé informace. Petici k internetovému podepsání (cca 10vteřin času) najdete třeba www.tydenikA2.cz/petice

Help, pls!

Témata: