Do Medúzy jsem nikdy nevolala, říká nová moderátorka Klára Vytisková z Toxique

Hana-Slivova

Když v sobotu v půl jedné odpoledne zapnete televizi, vykoukne na vás známá tvář zpěvačky pražské kapely Toxique Kláry Vytiskové. Klára se na začátku ledna stala novou moderátorkou „zrekonstruovaného“ hudebního magazínu Medúza, který díky změně v dramaturgii daleko lépe odráží trendy v současné české i světové popmusic. O tom, proč nabídku na moderování vzala a co jí na nové práci baví, mluvila s Koulí.

Kláro, i během moderování klipové Medúzy máš na sobě výstřední oblečky, takové, na jaké jsou zvyklí fanoušci Toxique. Jde o pozůstatky koncertních kostýmů, nebo je to spíš práce vizážistů České televize?
Na koncertech Toxique nosím ještě trochu jiné kostýmy. Je to tak, že vždycky popadnu věci ze skříně, a hurá na Pendolino (do Ostravy, kde se pořad natáčí – pozn. red.). Pak to před natáčením nějak zkombinuju a je to.

Současná Medúza má oproti té starší progresivní dramaturgii, vedle známých kapel typu R.E.M. tady bodují například i současné hvězdy The XX, rozhovor jsi ale vedla i s hercem a zpěvákem Tomášem Hanákem… Jak ti Medúza hudebně sedí?
Je to skvělý! Vždyť jem do toho šla hlavně kvůli nové dramaturgii. Myslím, že ty změny byly třeba. Díky pořadu se teď k lidem dostane muzika, kterou by si sami možná vůbec nenašli.

Klára Vytisková na koncertě s ToxiquePodílíš se i ty na výběru muziky nebo hostů?
Písničky i hosty vybírá Pavel (Kučera, bývalý redaktor hudebního měsíčníku Filter a nyní scénárista pořadu – pozn. red.), ale kdybych s něčím přišla, určitě by si to poslech a snad i zařadil (směje se). Všechno řešíme cestou do Ostravy.

Po každém známém moderátorovi diváci chtějí, aby vyprávěl nějaké veselé historky z natáčení. Jaké jsou tvoje první zážitky, co třeba prvotní přeřeknutí?
Celé první natáčení bylo veselé, nikdy jsem nic nemoderovala a k tomu ta moje pražština… Při koncertech sice tak trochu „moderuju“, ale jde o velkou improvizaci a kolikrát to nemá hlavu ani patu, což by v Medúze mít mělo. Taky jsem hodně zvyklá reagovat na lidi, ale to ve studiu nejde. Je to velká škola, baví mě dělat nové věci, učit se… A do toho se dozvídám spoustu věcí o muzice.

Sledovala jsi Medúzu jako malá holka? Hodně mladých lidí okolo třicítky vzpomíná na Medúzu jako na průvodní jev jejich dospívání, soutěžní hláška „máš desku!“ je nezapomenutelná.
Jasně, že jsem Medúzu sledovala. Nikdy jsem tam ale nevolala (směje se). Jsem ráda, že telefonování do studia už odpadlo, díky tomu je tam totiž větší prostor pro klipy.  

Kromě Medúzy se stále věnuješ domovské kapele Toxique, natáčíte druhou desku. Objeví se na ní nějací hosté, nebo se máme těšit na klasické alternativně-popové Toxique?
Druhá deska bude znít hodně jinak. Samozřejmě se na ní objeví vliv řízků, vepřa knedla zela, guláše a vůbec všeho, čím nás v Krušných horách, kde na desce pracujeme, krmí babička klávesisty Vildy. Tak se nechte překvapit.

Když jsme u hostování, zpíváš na nové desce kapely O5&Radeček. Jak spolupráce vznikla?
Kluci mě slyšeli na festivalu v Jeseníku, kde jsem česky zpívala s kapelou Neřež na koncertě k poctě Zuzany Navarové. Tam jsme se dali do řeči, pak mi kluci zavolali a když jsme hráli u nich v Šumperku, spojili jsme to s nahráváním.

Podívejte se, jak Klára Vytisková zpívala písničku Kočky Zuzany Navarové

Objevuješ se také ve hře Holky Elky Divadla Poprchává. Kdo tě pro tuhle roli objevil?
Naďa Míková
, sestra Honzy Míky, režiséra a producenta našeho DVD I Love My Sofa. Ozvala se mi poté, co se na DVD podívala. Byla to pro mě taky úplně nová zkušenost – na pódiu s kapelou si hraju, co chci, ale nevěděla jsem, jestli budu schopná hrát postavu, kterou dostanu k nastudování. Před Vánoci jsme ale měli premiéru a v únoru budeme mít další představení.

Novinky kolem Toxique
Pražští Toxique v současné době pracují na nové desce, která by měla vyjít na podzim roku 2010, a chystají i novou pódiovou show. Zpěvačka kapely Klára Vytisková se stala moderátorkou klipového pořadu Medúza, hostuje na aktuálním CD skupiny O5 a Radeček, vystupuje v divadelní hře Holky Elky a s bubeníkem a producentem Thomem Herianem vydává debutovou deskou společného projektu jménem Montage. Recenzi na album s názvem King Or Queen si v únoru přečtete i na Kouli.  

Témata:, ,