Duch Falca je s námi. Žije a tvoří ve sbírce dosud nevydaných skladeb

Jana-Moravcova

Na nejapné aprílové žertíky je ještě brzy, takže zvěsti o tom, že dvanáct let mrtvý zpěvák Falco vydává nové album, nebudou žádný blud. Kdysi velepopulárního Rakušana (anglicky zpívanou skladbu Out Of the Dark slyšel alespoň jednou asi úplně každý) vzkřísily dosud nikdy nevydané nahrávky, které se před několika lety podařil zachránit ze zatopeného studia. Falco - nebo alespoň jeho duch - je tady znovu s námi. The Spirit Never Dies. Ne, duch prostě neumírá.

Proč je Vídeňák Hans Hölzel, kterého zná popový svět pod jménem Falco, tak významný, že si zaslouží pozornost i dvanáct let po své tragické smrti a dvacet let od dob největší slávy? Důvody by tu mohly být hned dva: Falco patří mezi nejznámější "germánské" umělce vůbec a  jako první německy hovořící zpěvák se vyšplhal na špici americké hitparády Billboard.

Poslechněte si Out Of the Dark od Falca

http://www.youtube.com/watch?v=ybBc6bmger8

Uhlazený seladon Falco se proslavil v 80. a 90. letech nesmrtelnými hity jako Jeanny nebo Rock Me Amadeus, a právě Jeanny je stěžejním pilířem nové desky. Slavná skladba, již kdysi rádia bojkotovala kvůli násilnému podtextu, se stala nejen největším německým skandálem roku 1986, ale i nejhranějším hitem. Jeanny se tak dočkala pokračování v podobě písničky Coming Home (Jeanny part 2), plánovanou Falco: The Spirti Never Diestrilogii ale Falco nikdy nestihl uzavřít, přestože poslední část už ležela v šuplíku nahrávací společnosti. Studium, kde nové písničky nahrával, bylo zatopeno vodou a všechny materiály se zdály být zničené.

Falco zní jako v dobách největší slávy, ale…
Nic ale není tak černé, jak se zdá. Při prohledávání studia dvacet let poté se totiž přišlo na to, že Falcem nahrané písně je možné zrekonstruovat. A tak světlo světa spatřila deska The Spirit Never Dies, na které najdete kromě proklamované trilogie Jeanny a remixu singlu The Spirit Never Dies ještě osm dalších skladeb.
Album Falca má však dva zásadní nedostatky. Dnešní generace mladých interpreta dnes už nezná, takže deska je spíš jakýmsi artefaktem pro pamětníky.
Druhým problémem je fakt, že materiály jsou přes dvacet let staré, takže znějí přesně jako Falco v dobách své největší slávy. Otázkou tedy zůstává, zda bude dvanáct let mrtvý Rakušan dnes ještě někoho zajímat.

Poslechněte si Jeanny od Falca

http://www.youtube.com/watch?v=_5-XF_pnXX4

Desku otevírá dvouminutové, víceméně instrumentální intro nazvané Return to Forever, které předpovídá, jakým směrem se deska bude ubírat – směrem především vzpomínkovým.
S Teatrální Nuevo Africano, v níž Falca doprovází mocným hlasem smíšený sbor, pokračuje nastolený velkolepý trend, který pomyslně vrcholí nálednou trilogií Jeany. První a druhý song (Jeanny a Jeanny – Coming Home

) ale utvrzuje, že němčina v jeho podání vlastně vůbec tak špatná není. Vzpomínání na Falca je záležitost takřka epických rozměrů a hraničí s uměle budovanou nostalgií. Naznačuje to i velkolepé finále nazvané Forever, které  – soudě podle novějšího zvuku a absence zpěvákova hlasu – je jenom velkou vzpomínkovou tečkou.

Pokud by deska vyšla v roce 1987, tedy v době nahrání, nouzi o úspěch a uměleckou hodnotu by zřejmě neměla. Dnes spíše vyvolá rozpaky nad oživováním mrtvých umělců a hudebních stylů, které jsou stejně z módy jako trvalá našich babiček.

Falco – The Spirit Never Dies
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 50:27
Skladby: Return to Forever, Nuevo Africano, Jeanny Part 1, Jeanny Part 2 – Coming Home, The Spirit Never Dies (Jeanny Final), Que Pasa Hombre, Poison, Sweet Syphonie, Kissing in the Kremlin, Dada Love, The Spirit Never Dies – Jeanny Final (Special Remix), Forever

Témata:,