Emoce, duše a Aneta Langerová v SaSaZu


Zpěvačka Aneta Langerová v současné době objíždí česká města s novou deskou Jsem. Se svou neokázalou show dorazila i do okázale cool klub SaSaZu  v pražských Holešovicích.

Pražský koncert Anety Langerové začal pískáním a dupáním. Asi dvacetiminutové zpoždění se totiž Anetiným fandům nezamlouvalo a atmosféra pod pódiem tak brzy začala houstnout. Ledy na obou stranách pak roztály až po Aneta Langerová v SaSaZuněkolika skladbách; Aneta sice začala rychlými a melodickými kousky z první desky Spousta andělů (Skvělej nápad, Pár důvodů), vřelejší atmosféra se ale v klubu rozlila až při hitu Hříšná těla křídla motýlí, kdy se přední řady změnily v les neonových trubiček houpajících se do rytmu.

Aneta se snažila udržovat s publikem kontakt, působila uvolněně a přirozeně. Stejně tak ostatně působil celý koncert, který stál jen na hudbě, zvuku a slovech. Žádná show či přidané efekty, pódium zdobila jen minimální světelná projekce.

Věříme Anetě
Po rychlých peckách přišly na řadu klidnější, akustické kousky. Byť na třetím, aktuálním albu Jsem Langerová zpívá jako o život, emotivně se v něm noří ještě více do sebe Už cítíš, že jsem jiná/ je to bolest, je to vina zpívá v songu Už víš, ve skladbě Dokola zase i naživo přenáší jakousi chorálovou naléhavost.

Poslechněte si Anetu Langerovou, jak v Brně zpívala Vzpomínku z nové desky Jsem

I na včerejším koncertě působila Aneta tak, jako kdyby posluchače zvala přímo k sobě, bez masky sice poetických, ale často všeobecných a víceméně neosobních textů předchozích alb. Jistě, Aneta Langerová s houslistkou Annou Mlinarikovou v SaSaZuněkdy je možná těch nic a všeříkajících slov o něze a nitru až moc a ne každý tón se podaří vyzpívat čistě.
Výhodou Anety Langerové oproti řadě dalších českých zpěvaček je ale schopnost vylovit výraz písně z vlastní duše, je naléhavá a sugestivní a zpívá-li o bezbřehých emocích a tmě, není pochyb, že ví, o čem mluví. Dobře její schopnosti zafungovaly například ve skladbách Jedináček, již sama Aneta považuje za jednu z nejdůležitějších z nové desky, a Jsem.

Body navíc získala i současná doprovodná kapela. Sestava (Adam Koller, Jakub Zitko, Jakub Vejnar, Ludvík Kulich a Anna Mlinariková) zní jako šťastná volba a dohromady to muzikantům skvěle funguje. A housle Anny Mlinárikové působí často jako samostatné hudební krajiny, která tu Anety Langerové skvěle doplňuje.

Aneta Langerová
9. března 2010, Praha, SaSaZu

 

Témata:, ,