HIM ukazují romantické lásce vztyčený prostředníček

Jana-Moravcova

Jak nakopat zadek růžovému svátku zamilovaných? Letos to nejlépe předvedla finská rocková kapela HIM z Helsinek. Králové depresivní poezie v čele s Ville Valem dlouho  pracovali na tom, aby Valo mohl do koncepční novinky Screamworks: Love In Theory and Practice řádně zakomponovat svůj poslední vztah. Ve třinácti skladbách tak vychází jeho podrobný manuál lásky, který si sice můžete vychutnat, na inspiraci si ale raději nechte zajít chuť.

Po třech letech od posledního alba Venus Doom se všem fandům fisnkých HIM dostalo uspokojení. Nová deska je venku. S proklamovaným manuálem lásky má ale jen málo společného. Sám frontman Ville Valo o Screamworks: Love Z natáčení klipu HeartkillerIn Theory and Practice říká, že je nejnadrženější ze všech sedmi, které dosud s kapelou natočil. HIM si navíc skvěle načasovali vydání. Jestliže začátkem února hýbou světem komerční taháky na kdejaké růžové blbosti pod hlavičkou „svátek svatého Valentýna“, Finové ukázali romantické lásce výhrůžný prostředníček.

Od romantiky k metalu
Je velké klišé říkat HIM, že jsou králové černé romantiky. Novinka má k romantice daleko, k černému vyznání ovšem blízko. Je o zlomených srdcích, o úlevě na konci zbídačeného vztahu a stavech připomínajících předpeklí. Na romantiku tu narazíte hlavně ve dvou baladách a ne nadarmo se říká, že správnou baladu umí složit jen opravdový rocker. Skladby Acoustic Funeral (For Love In Limbo)

– a Disarm Me sice chvílemi hraničí s okázalou poprockovou slaďárnou, obě jmenované ale mají srdíčkovou lásku (naštěstí) jen v melodii.
HIM uvádí svoje fanoušky do debaty plné plkání o lásce na trošku jiný způsob. Co takhle nenávist namísto slz? Není přece zločin, když rozchod považujete za akt totálního štěstí, tak nač se stydět za alternativní způsob vyrovnávání se se zklamáním.

Podívejte se na klip k Heartkiller

Skrze kolekci třinácti nadupaných skladeb tak Valo ventiluje naléhavost zapeklité situace. Není důležité, co se stane, důležité je to, co se děje a trýzní lidskou duši právě teď. Villův chraplák se snaží všechno vykřičet v Ode to Solitude, jedné z prvních takřka metalových skladeb na desce. Nutno ovšem podotknout, že tahle Sreamworks: Love In Theory and Practiceskladba má v pořadí až deváté místo; jako by se podřimující ďábel probudil až s koncem desky (a s definitivním koncem proklamovaného vztahu).

Takřka zmrtvýchvstání soft metalového ďáblíka je balzámem na ucho. Do té doby se kapela totiž drží v líbivějších polohách, případně dává prostor efektům, elektronické zvuky provázejí skladby Scared to Death, In the Arms of Rain nebo Love the Hardest Way. Sice je včas pohltí silná kytara blonďatého kytarového mága Mikky Lindströma, spolu s Valovými falzety ale mohou způsobit dvě možné reakce: odpor, nebo naopak nadšení ze zpestření. Vyberte si sami.

Kromě takovýchto momentů se ale při poslechu alba Screamworks: Love in Theory and Practice ježí chlupy na těle. Vztahy nejsou jednoduchá záležitost a Finové HIM se s nimi vyrovnávají jedinečně osobitým a drsným způsobem. Schválně, zkuste někomu zahrát jako vyznání lásky třeba Like st. Valentine. Buď se elegantně zbavíte vy jeho, nebo on vás. Anebo se tomu s chutí zasmějete.

http://www.youtube.com/watch?v=4VD-mBwbiwo

HIM – Screamworks: Love In Theory and Practice
Vydavatelství: Warner Music
Celkový čas: 48:02
Seznam skladeb: In Venere Veritas, Scared to Death, Heartkiller, Dying Song, Disarm Me (With Your Loneliness), Love, The Hardest Way, Katherine Wheel, In the Arms of Rain, Ode to Solitude, Shatter Me With Hope, Acoustic Funeral (For Love In Limbo), Like St. Valentine, The Foreboding Sense of Impending Happines

Témata:,