HIP HOP KEMP FESTIVAL


Letošní Hip Hop Kemp, jedna z největších hudebních událostí České republiky, přichystal v termínu od 21.08.08 již své sedmé pokračování. Královehradecké letiště přivítalo návštěvníky nejenom svým dusným pátečním odpolednem, ale především perfektní organizací celé akce. Neopakovaly se tedy pravidelné problémy s akreditací známé z předešlých ročníků. Celý areál byl přehledně rozčleněn, což umožnilo bezproblémovou orientaci jak novinářům a umělcům, tak i ostatním fanouškům hip hopu.

Také stanové městečko začalo poklidně žít svůj víkendový život. Jediným úkolem návštěvníků bylo hned po otevření urvat co  nejlepší místo k rozbalení stanu a přípravě svého hip hopového doupěte, což se promítlo v nekompromisní tlačenicI.

 Náš první osobní kontakt s touto specifickou kulturou přinesl jeden z Afromeričanů v areálu letiště, který s amplionem a s úsměvem na rtech hlásí „What´s Up My Nigger? Do You Wanna Buy My New CD“? Opětujeme pozdrav a pokračujeme za dalšími zážitky, které nám letošní festival připravil.

Hlavní příchozí cestu lemují desítky obchodů, zakoupit lze téměř vše, co k tomuto pouličnímu stylu patří. Nutno podotknout, že ceny nebyly nijak přemrštěné a tak si návštěvníci mohli bez většího průvanu v peněžence rozšířit svůj šatník o nové “hadry“ či další doplňky.

 Zkrátka však nezůstali příznivci vinylů, šperků a tetování. Kdo z kolemjdoucích chtěl, mohl si vyzkoušet freestyle nebo se dokonce přihlásit do djské školy a roztočit tak, třeba i poprvé, vinyly na gramofonech. Největší ohlas však měl stánek s tématikou „Paroubek škodí lidem“. Stejně jako ostatní návštěvníci nafasujeme trička s úsměvným obsahem a oslovujeme organizátora, který objasňuje, že tímto nápadem chtějí upozornit na svobodný projev mládeže nejenom v podobě podpory akce Czech Tech. Nabýváme tedy pocitu, že na tomto festivalu Jiří Paroubek mnoho voličů patrně nezíská a vydáváme se raději najít nějaké to občerstvení.

Množství stánků nabízející nejrůznější speciality a občerstvení pak jasně dalo najevo, že organizátoři neponechali nic náhodě a komfort návštěvníků jim opravdu není cizí. K dispozici jsou i v poslední době oblíbené turecké kebaby, či teplé voňavé koblihy jako od maminky. Nechybí ani stánky s tradičním českým mokem, u kterých probíhal inter-kulturní dialog právě mezi zahraničními návštěvníky a českými hopery.

Jednou z věcí, která nás zaujala na celé akci byla zejména atmosféra doprovázející  tuto hudební show. I přes nepřehlédnutelnou konzumaci alkoholu, či lehčích drog byla patrná neskutečná pohoda a až snad na ojedinělé výjimky i celková absence konfliktů či rvaček. Při jedné z konfrontací si všímáme ostrých pohledů obou hochů a očekáváme první inzultace, avšak zcela opačná reakce v podobě podání si rukou a poplácání se po ramenech nás přesvědčuje, že tahle subkultura opravdu nepatří mezi ty nebezpečné.

Neoficiální začátek Kempu je vždy ve čtvrtek, v rámci tzv. warm up party. O den později to však podle atmosféry vypadalo, jako by zahřívací kolo trvalo snad ještě i  v pátek večer, kdy se na T Music Stage postupně objevovali TPWC (Sokol + Pono), Kool Savas a O.S.T.R.

Těsně před půlnocí se začíná spouštět poměrně silný déšť, navzdory tomu zaplněný prostor před hlavní stagí trpělivě dál očekává hlavní hvězdu večera, philadelphský projekt Army Of The Pharaohs, jenž byl ohlášen v sestavě King Syze, King Magnetic, Reef The Lost Cause a Outerspace. Ještě předtím se na pódiu stihli vystřídat Frank Nitty z Frank´N´Dank, Illa J a Guilty Simpson. Všechno kalibry těžké váhy, nejlepší show asi předvedl prostředně jmenovaný, bratr zesnulého J Dilly. S ubíhajícím časem a zesilujícím deštěm se zdá improvizace vystupujících natolik nápadná; nedá nám to – získáváme informaci, že AOTP nevystoupí z technických důvodů, prý kvůli špatné komunikaci letecké společnosti. Stejný problém ještě tentýž večer potkal britského Kana, který měl také ohlášeno své představení. Ten to pro změnu nestihl z Velké Británie. Ať už je pozadí těchto situací jakékoliv, situaci zachraňují švédští Looptroop, vyvrcholením výborné energické show bylo odehrání jejich snad nejúspěšnějšího singlu Cosmic. Neúplný line up způsobil, že organizátoři byli nuceni zasáhnout do plánu natolik razantně, že ještě po triu Promoe, Supreme a Embee, tedy kolem třetí hodiny ranní, se objevuje skupina eMC ve složení Masta Ace, Wordsworth, Stricklin a Punchline, pravidelní účastníci tohoto festivalu.

Pro nás páteční noc končí ve Vestax Hangar díky reprodukovaným skladbám v podání Non Phixion (Black Helicopters) a M.O.P. (Ante Up) a s pocitem dostatečného kulturního vyžití míříme zpátky do hotelu ke kratšímu spánku.

Následující sobotní část programu začíná po šestnácté hodině, prakticky se opakuje situace z předešlého dne. Přes relativně slušná jména, mezi které určitě Mr. Lif, Akrobatik, Zion I, Bahamadia nebo legendární Roxanne Shante patří, dochází k té správné atmosféře až s blížící se půlnocí, kdy vystoupili slovenští Kontrafakt.

Ačkoliv trojici Ego, Rytmus, Aněš může každý věrný posluchač zhlédnout v průběhu celého roku na nejrůznějších místních koncertech v Čechách i na Slovensku, jednalo se o vrchol sobotní noci. Během pětačtyřiceti minut došlo na průřez toho nejpodstatnějšího z dosavadní tvorby, diváci se naopak odvděčili odrecitováním snad kompletního setu. Jsme svědky opravdového spojení fanoušků z různých zemí, kde si na své přijdou jak slovenští a čeští fanoušci, tak i polští hip hopoví bratři, kterým je věnováno i několik pozdravů a track na kterém se podílela hvězda polského rapu WWO, což oni samotně oceňují máváním polských vlajek.

Frontman slovenského tria Rytmus zakončuje skvělé vystoupení slovy: „Buďte rádi a važte si toho, že máte něco tak úžasného, jako je Hip Hop Kemp“, zatímco v zákulisí se již připravuje Brother Ali a Atmosphere. Nutno podotknout, že ani sobota nezůstala bez škraloupu; Pharoahe Monch z Organized Konfusion se přihlásil z kodaňské nemocnice, kde byl nucen vyměnit své hip hopové oblečení za nemocniční  a tak alespoň zaslal své foto s pozdravem posmutnělým fanouškům. O vystoupení PSH na stagi Domeczech ve stejný čas jako KF ať si každý udělá obrázek sám. Opouštíme zábavu, proplétáme se dvacetitisícovým davem, všichni vypadají spokojeně, takže starosti také pouštíme za hlavu.

Dlouhodobým problémem těchto vícedenních akcí je bezesporu poslední den, navíc pokud připadá na neděli. I z tohoto důvodu byli The Roots, největší chyták letošního sedmého ročníku, zařazeni již na devatenáctou hodinu. Reprezentanti z Philadelphie nabídli výborný koncert; skladby dokumentovaly portfolio všech osmi studiových desek. Krom Get Busy diváky zaujala zejména živá reprodukce ukázek singlů ze současných hitparád a několikaminutové kytarové sólo Kirka „Captain“ Douglase. Přes všechny klady, mezi které lze zařadit celkem deset stagí, pět set účinkujících a projekt U.N.I.T.Y. stage, je potřeba zmínit také zápory. Určitě chybělo zázemí pro novináře, které bylo doprovázeno nulovou podporou ze strany organizátorů, tudíž uskutečnit plnohodnotný rozhovor jste mohli buď se štěstím na některém z hotelů s nutnou dávkou vtíravosti a nebo vůbec.

Rock The Bells, Splash a Hip Hop Kemp, dáváme na výběr. Každopádně tohle jsou tři nejzvučnější jména současných světových festivalů hip hopu. O to více potěší, že jeden z nich bývá pravidelně i v Hradci, tak zase příští rok!  Stay Black.

Buster

Témata: