Hansard a Irglová přijeli do Prahy číst svou pohádku


Přes dva tisíce lidí se včera přišlo podívat na své hrdiny. Markéta Irglová a Glen Hansard, tentokrát jako kapela The Swell Season, odstartovali včera v pražské Lucerně více než dvouhodinovým koncertem velké evropské turné, které jedou k nové desce Strict Joy.

Křehké vystoupení předskokana Joshe Rittera, písničkáře, který se doprovázel pouze na akustickou kytaru, sedící publikum v Lucerně vyslechlo celkem pozorně, v sále ale bylo cítit, že Ritter tím, na koho se sem přišlo, není.
Irglová a Hansard na pražském koncertě
Irglová
s Hansardem zahájili koncert rozvernou novou písní You Must Have Fallen From the Sky vkleče na podlaze, jen s malým pianem a kytarou. V tu chvíli to na pódiu vypadalo spíš jako v útulném obýváku nebo dětském pokoji, celá situace ale působila velmi přirozeně. Stejně jako Glenova výzva, aby si publikum, které postávalo po stranách, přišlo sednout do mezery mezi první řadu a pódium.

Komorní dvojici včera během večera doprovázeli muzikanti Hansardovy domovské kapely The Frames, skladby Irglové a Hansarda tak oproti dřívějším koncertům dostaly především hutný rockový základ. Na řadu ale přišly i typicky tiché a klidné songy, několik písní hrál na pódiu Hansard sám a prostor dostal i houslista The Frames se svými irskými motivy.
Lucerně se představila i stejně talentovanái sestra Markéty Irglové Zuzana, která andělským hlasem zazpívala píseň od Zuzany Glen HansardNavarové Andělská.
Nechyběla ale ani Hansardova druhá tvář plná živočišných emocí; v rozverném duchu se ostatně nesly i Glenovy průpovídky mezi písněmi nebo jeho roztomilé zápasení s češtinou.
Vtipnému konci neušla ani Oscarová (a přídavková) Falling Slowly, která volně přešla do skladby With Or Without You od irských U2.

Glen Hansard s Markétou Irglovou už sice od léta nejsou životními partnery, ale na jejich síle to nic neubralo. Naopak. Jestliže pohledy Hansarda směrem k Irglové měly znamenat "ta písnička je pro tebe", po výrazové i emocionální stránce zafungovalo gesto výborně. A jestli to nic podobného znamenat nemělo, nevadí. I tak se při poslední písničce do rytmu pohupoval celý sál.

V Praze vystoupili Hansard s Irglovou naposledy před dvaceti měsíci. Doufejme, že na další podobnou komorně-emocionální show nebudeme muset čekat tak dlouho.  

Markéta Irglová a Glen Hansard
Praha, Lucerna, 1. února 2010