Jak vypadá vlkodlak 21. století? Jako z Thrilleru Michaela Jacksona

Eva-Slesingerova

V panství Blackmoore ožívá legenda o přízračném monstru, které se objevuje jen za úplňku a vraždí vše živé, na co narazí. V okolí vládne ponurá atmosféra, všudypřítomná mlha, nervozita a strach, vždyť nikdo tu není v bezpečí. Klasický horor z roku 1941 se dočkal dalšího povedeného remaku.

Noc, mlha, šero, svíčky, zchátralé panství a vytí na měsíc nesmí chybět v žádném hororu, ani ve Vlkodlakovi režiséra Joea Johnstona. Ačkoliv se řada kritiků obávala, že v záplavě filmů s vlkodlačí tematikou nebude možné natočit dobrý, originální remake, opak je pravdu: režisérovi Johnstonovi se to povedlo. Díky zachování děje v časech minulých, tedy v 19. století, kdy byla nouze o dobré policisty (Hugo Weaving) a kdy každý věřil báchorkám o příšerách z pekla, se na plátně rozehrává opravdu zajímavá podívaná.

Podívejte se na ukázky z Vlkodlaka

http://www.youtube.com/watch?v=VS02xaTIdRI

V hlavní roli mladého šlechtice Lawrence Talbota se objevuje oscarový herec Benicio Del Toro, který se vrací na své rodné panství, aby pátral po záhadném zmizení svého bratra. Jak se ale zdá, zmizením a následným nalezením mrtvého zmrzačeného bratrova těla na všechny Takhle vypadá vlkodlakv městečku padla tíseň. A lov na ďábelské monstrum začíná.
Del Toro přitom ve snímku doslova září – zejména ve scénách, kdy je jeho postava zavřená v londýnském blázinci a musí proto podstoupit řadu drastických léčebných procedur, jež se v dobách dávných opravdu používaly, je Del Toro skvělý.
Jako Lawrencův otec se ve snímku objevil další oscarový herec, Anthony Hopkins, který svým šarmem britského šlechtice celý děj výrazně oživuje. Hlavní trojku uzavírá skvělá Emily Blunt v roli bratrovy budoucí manželky.

A jak že ten vlkodlak vypadá?
Jestliže jednoznačný palec nahoru dostávají ve Vlkodlakovi herci, kostým samotného zvířete působí ve snímku poněkud předpotopně. Snad je to tím, že nikdo neví, jak by měl vlkodlak doopravdy vypadat. Jako zvíře, nebo trošku jako člověk?  A tak se po plátně prohání chlápek s chlupatým hrudníkem i tváří a s obřími zarostlými chodidly. Občas si na celonoční lov obleče parádní společenský oblek, jindy zase zvolí ležérní košili a kalhoty. Vzpomínáte si na postavu vlkodlaka Michaela Jacksona v klipu Thriller? Tak přesně takhle vypadá i vlkodlak v 21. století. Tyhle dvě „postavy“ má totiž na svědomí stejný člověk, maskér Rick Baker.

Podívejte se na Thriller Michaela Jacksona

I tak ale Vlkodlak funguje jako poměrně slušný horor, který dokáže v dnešní době navodit velmi zvláštní, historicky tísnivou atmosférou. Jistě, ten, kdo čeká opravdové „lekací“ scény, bude zklamaný. A to i přesto, že film odsýpá a servírovaná lidská hostina opravdu stojí za to.  

Vlkodlak
Horor / Thriller
Velká Británie / USA, 2010, 102 minut
Režie: Joe Johnston
Hrají:
Benicio Del Toro, Anthony Hopkins, Emily Blunt, Hugo Weaving, Geraldine Chaplin, Art Malik, Olga Fedori
Premiéra v České republice: 18. února 2010