Kámo, je Valentýn, každý chlap dnes může být romantický!


Méně bývá více. To neplatí jen u článků o módě a stylu, ale zejména v žánru romantické komedie. Snaha o rozmělnění všemožných podob lásky (a také o vzájemné propletení příběhů jednotlivých párů) může skončit jako zvláštní přehlídka známých tváří a klišovitých dialogů. Takový je i snímek - nebo spíš ženský časopis? - se všeříkajícím názvem Na sv. Valentýna.

Několik párů žijících v Los Angeles se rozhodlo, že během jednoho dne vyřeší své vztahy. „Dnem v životě lásky“ je samozřejmě 14. únor. Paralelně jsme tak konfrontováni s příběhy zklamání, šťastných náhod i milostných eskapád. Všechny osudy se pak střetávají v jednom květinářství, pollkterý vede přátelský a milý Reed (Ashton Kutcher). Reed využije svatého Valentýna k tomu, aby svou milou (Jessica Alba) požádal o ruku, zároveň se dozví, že jeho nejlepší kamarádka konečně našla pravdou lásku, kytici k Valentýnu si u něj objedná i desetiletý kluk, aby překvapil svoji vyvolenou… a vztahové propletence se začínají zamotávat a rozmotávat.

Lásko, je Valentýn. Konečně ti TO můžu říci
Už úvodních pár minut napoví, v jakém duchu se snímek ponese. V žádném záběru nechybí přehršle květin, růžová barva a postavy tu pronášejí tak nepravděpodobné hlášky, že ironický pošklebek utrousí i ta nejjromantičtější divačka.
Jakkoliv se můžeme odvolávat na odlišnou kulturní tradici, vždyť v České republice se oslavy Valentýna opravdu příliš masově neprožívají, představa dospělých mužů jásajících nad tím, že je tu Valentýn a že konečně mohou svou milou překvapit nějakým tím romantickým gestem, ve finále rozhodně nepůsobí jako film. Přičteme-li přehlídku make-upů, garderób a exkluzivních interiérů i exteriérů, máme tu pěkně lesklý magazín pro ženy.

Nejvtipnější jsou neurotici
Tvůrci snímku jako by rezignovali na filmovou řeč. Obraz tu působí jen jako dekorativní ornament k sladkým řečem a místo plastického představení jednotlivých figur se divák musí spokojit s přehlídkou sobě se podobajících tvářiček. Ty mají většinou nastavit roztomilý a zamilovaný kukuč (v Bradley Cooper ve filmu Na sv. Valentýnaprkennosti výrazu vede Jessica Alba), není tedy divu, že často vyznívají jako karikatury sebe sama. Schválně, zkuste si nahlas a úplně vážně vyslovit větu: „Kámo, je Valentýn, každej chlap dnes může být romantický!"

Abychom ale nebyli nespravedliví, některé obrazy se tvůrcům povedly. Například žáček zamilovaný do paní učitelky (kdo by neznal tahle vzplanutí?), bývalá studentka poezie přivydělávající si jako pracovnice erotické telefonní linky, odměřená kapitánka v podání Julie Roberts nebo antivalentýnský večírek, jemuž vévodí neurotická tisková mluvčí fotbalové hvězdy ( Jessica Biel) a skeptický televizní moderátor (Jamie Foxx). Od dob Woody Allena víme, že neurotické a skeptické figury jsou tradičně jedinými nositeli zábavných  momentů v romantických komediích, a ani tady tomu není jinak.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=jSS-QPdiiiY

Režisér Garry Marshall namíchal filmový koktejl tak, aby si to svoje našla jakákoliv divačka (Koule pochybuje, že zástupce mužského pohlaví by na takový film šel dobrovolně a ve stavu příčetnosti). Tu vzal kousek ze sladkobolné telenovely, tu ze Sexu ve městě, přidal trochu imigrantského tématu a navrch přihodil gay coming-out.
Protřepat, zamíchat a…dvě hodiny poslouchat naivní a rádoby mudrlantské konverzace, při kterých se herci čas od času pokusí vykřesat ze své role postavu z masa a kostí.   

Na sv. Valentýna
USA, romantická komedie
Režie:
Garry Marshall
Hrají: Julia Roberts, Bradley Cooper, Jessica Biel, Patrick Dempsey, Jennifer Garner.
Délka: 125 min.
Premiéra v ČR: 18. února 2010