Muži, co zírají na kozy, jsou podivní, ale vtipní


George Clooney a Evan McGregor v roli novináře a psychotronika – jeden coby Bob Wilton odjíždí do války dokázat si, že je chlap, druhý jako Lyn Cassady plní tajnou misi v poušti Iráku. Jejich cesty se setkávají a začíná bláznivý road trip. Spolu se zdatnými spoluhráči z lidské říše i ze světa kopytníků rozehrávají příběh, který je prý pravdivější, než byste čekali.

Postavy a obsazení: Kuriózní oddíl jménem Armáda lásky, ve kterém působí psychedelický guru Bill Djang – chlapík s indiánským copem a vizionářským charismatem, jenž prozkoumával možnosti vedení boje pomocí paranormálních postupů. Do toho jeden novinářský "nadšenec" a jeden psychotronik, jehož posláním bylo plnit tajnou misi v poušti. Vítejte v lehce šílené a netypickým humorem ozdobené komedii Muži, co zírají na kozy

Muži, co zírají na kozy. A na nohy. Provokativní název, který vychází z doslovného překladu, ale není jedinou kontroverzní záležitostí, na kterou při sledování filmu narazíte. Divácké ohlasy typu „nejdivnější humor“ či „všichni na place museli být sjetí“ v tomto případě nejsou jen třesky plesky. Muže, co zírají na kozy, si buď zamilujete, nebo budete otráveni, že jste za takovou pitomost vyhodili peníze.

Kozy nabízí od všeho trochu
Proč tedy tomuto snímku věnovat pozornost? Film, ve kterém hraje George Clooney, Evan McGrergor či Kevin Spacey, těžko přejít bez povšimnutí. Zvlášť Clooneymu komediální role čím dál více sluší, jeho zapálený mentální bojovník stojí přesně na hranici odhodlaného mudrce a vyšinutého magora. Spolu s McGregorovým novinářským uchem tvoří typ komediální dvojice, z jejíž interakce netryskají každou vteřinu gejzíry gagů, ale oba aktéři si s kamennou tváří nahrávají na smeče v podobě absurdního humoru.

Podívejte se na ukázky z filmu

http://www.youtube.com/watch?v=D6b4sv86cP8

Kapitolou sama pro sebe je motiv výcvikového tábora, kde speciálně vybraní vojáci absolvují pod vedením Billa kurzy zdokonalování mentálních schopností. Pozorovat vojáky vlnící se v rytmu psychedelické muziky či veselících se pod vlivem LSD se jen tak nepoštěstí. Každý ráj má ale George Clooney a Kevin Spaceysvého hada a také mezi mentálními bojovníky brzo nastane rozkol.

V některých momentech ovšem legrací střídá vážná linie. Změna mysli se nejlíp trénuje na zajatcích anebo na stejně nevinných kozách, přestřelka v ulicích Bagdádu také není příliš humorná.
Režisér chtěl na malé ploše říct všechno, od satiry po vážně míněnou obžalobu války, a tak do filmu nacpal od všeho trochu. Chvílemi to funguje, někdy se v různorodých scénách ztrácíte. Nicméně pokud si Muže, co zírají na kozy chcete užít, nehledejte ve filmu logiku nebo  hlubší motivaci hrdinů. Je dost možné, že při odchodu z kina budete nevěřícně kroutit hlavou a ťukat si na čelo. Tak či onak, žánr válečné komedie má další pozoruhodný přírůstek.

Soutěžte o trika Muži, co zírají na kozy

Muži, co zírají na kozy (The Men Who Stare at Goats)
USA/94 min/2009
Režie: Grant Heslov
Hrají: George Clooney, jeff Bridges, Evan Mc Gregor, Kevin Spacey
Premiéra v ČR: 2. dubna 2010