Nakrmte své hosty chytrým elektropopem Jitky Charvátové

Jana-Moravcova

Natočit taneční album nemůže být v dnešní době žádná fuška, řeknete si. Jitka Charvátová, bývalá zpěvačka kapely Skyline, ale se svým sólovým debutem Feed My Lion položila hlavu na špalek, nad kterým stojí s nabroušenou sekyrou skeptičtí konzumenti zdejšího nuda-diska. Poprava se však nekoná. Naopak. Jitka vstává a svým exparťákům mává. S povedenou deskou plnou chytré, rafinované a zábavné elektroniky totiž dnešní Skyline nechává daleko za sebou.

Dvanáct skladeb pod hlavičkou alba Feed My Lion se pyšní něčím na české poměry docela výjimečným; propojením osmibitu a nálad s bezstarostným nádechem extravagance a sci-fi, který dodal i producent Armin Effenberger. Tenhle mišmaš zpěvačky Jitky Charvátové tvoří dohromady sladce chutnající tucet diskotékových písniček různých nálad, které hodně vylepšují zdejší popový standard.

Poslechněte si ukázky z alba

Big Demoiselles – prostor pro svobodnou a tvůrčí elektroniku
Vysoce stravitelný je hned pilotní singl Real Life. Přes elektronický start a nekončící otravné pípání navozuje tenhle song v četných „stop and go" stavech pocit, že nadupaná párty pod vedením Jitky jen tak neskončí.
Následující Deep Connection ubírá plyn a nechává prostor pro nádech. Pohádkové aranže a hlas jak z Alenky v říši divů vykouzlí typicky experimentální Cartonnage sound.
Jitka CharvátováJak se na desku dostal? Jednoduše, Feed My Lion vzniklo pod hlavičkou českého labelu Big Demoiselle, který vlastní Jitka Charvátová aka JI a Vanda Choco – zpěvačka pražských Cartonnage (ve kterých působí i zmíněný Effenberger).

Typického elektrozvuku z Deep Connection se deska nezbaví ani posléze; trojka v pořadí se jmenuje podle labelu Big Demoiselle a obě „velké slečinky" si tu navíc zazpívají společně. Holčičkovský hlásek Vandy Choco je slyšet i ve spontánní živelné Loose That aranžované na způsob pestrého kabaretního vystoupení s typickým flašinetovým rytmem.

Skvělé pestrobarevné aranže, které nepřebíjí zpěv
Touha po přirozených zvucích živých nástrojů není na desce Feed My Lion není důležitá, jakkoliv nelze nezmínit basu Jakuba Janovce, která je jedním ze sympatických spojovníků všech skladeb. Podstatnější je tu honba za neobvyklými melodiemi, nonkonformními elektronickými aranžemi a nepravidelným rytmem. Skladby v avantgardních náladách dalece předbíhají kolovrátkové tuc tuc a snaží se o inteligentní elektropop dvacátého století.

Z The Tiger tak vznikl za účasti Colina Stuarta synteticky povídavý song se snovou atmosférou. Naprostým úletem je oproti všem ostatním skladba Likilikila. Nevinně se rozjíždějící song s akustickou kytarou v úvodu se postupně promění v perverzní elektronickou parodii, která střídá umírněné kytarové party se zběsilým tancem.

Zásadní posun prodělala na desce Jitka jako zpěvačka. Ač je album vysoce elektronické, Charvátová si tu jako sólová zpěvačka dokázala udělat dostatečně velký prostor. V písních typu Human Song ji jen podkreslí extravagantní hudební linka, v songu Feed My Lion, kde je dominantní naopak hudba, zpěv pouze doplňuje rytmický základ písničky.
"JI" odvedla na svém debutu pořádný kus práce. Postavila ho vkusně, nápaditě a originálně.
Sháníte cédéčko na domácí party? Nakrmte své hosty Jitkou Charvátovou.

Jitka Charvátová – Feed My Lion
Vydavatelství: Popron Music
Celkový čas: 45:43
Seznam skladeb: Real Life, Deep Connection, Big Demoiselles, Human Song, Isolated, Feed My Lion, I’m That Girl, Likilikila, Loose That, Smile, The Tiger, Ego

Témata:, ,