Naučte se rify Lostprophets a sbalte na ně nejhezčí rockerku v okolí

Jana-Moravcova

Kapela z britských ostrovů, která hraje něco mezi alternativním rockem, punkem, rockem se špetkou metalu a za mikrofonem má uhrančivého zpěváka. Myslíte, že je to blbost, protože Anglie je přeci zemí indie kapel? Vítejte ve světě řízných kytar nadupané welšské party Lostprophets. Její čtvrté album The Betrayed si zaslouží pozornost.

Lostprophets mají prapůvodní kořeny v punku. Zpěvák Ian Watkins a basák Mike Lewis společně založili v roce 1997 tuhle kapelu jako vedlejší projekt k jejich tehdy domovské hardcore punkové skupině Public Disturbance. Osud ale chtěl, aby se větší pozornost snesla právě na Lostprophets, a Public Disturbance ukončili svoji činnost v roce 2000.
LostprophetsNe vždycky ale měla kapela štěstí, vždyť čtvrté album The Betrayed mělo původně vyjít už k jejím desátinám. Problémy s labelem a producenty jsou už ale minulostí a nová deska Lostprophets je venku. A tříleté zpoždění jí rozhodně prospělo.

Zpátky k rocku
Punkové kořeny a nu-metalový základ nezapřou Lostprophets ani po deseti letech, oboje je znát hned v několika skladbách. Po minulé desce Liberation Transmission, na které se pánové nechali zlákat moderní emo vlnou a dali vale tvrdému kabátu, se kapela s novinkou vrací do starých dobrých rockových kolejí.
Část desky se proto nese v hardrockovém rytmu, kterou nakopává první song desky If It Wasn’t For Hate We’d Be Dead By Now. Nu-metalový nářez čekejte hned ve druhé skladbě Dstryr/Dstryr. Pilotní singl It’s Not the End Of the World But I Can See It From Here zase zní přímočaře rockově a opírá se o silná kytarová sóla a nezaměnitelný hlas Iana Watkinse, Next Stop Atro City je zase jako neřízená střela, která smete všechno, co jí stojí v cestě.

Poslechněte si It’s Not The End Of The World

Album ale také zpomalí k pohodovějšímu poprocku. Uslzené vypalovačky však nečekejte, spíše umírněnější variantu prvého. Druhý singl Where We Belong totiž nápadně připomíná popovější kousky Green Day, balada The Light That Shines Twice As Bright pak balancuje na hraně temné a pesimistické apokalypsy.

Lostprophets dotáhli svoje nástroje po třinácti letech kariéry k řemeslné dokonalosti, takže ani odlehčená verze muziky v žádném případě nenudí; naopak, posun od hardcoru k velmi solidní kytarovce je tu docela příjemný. Dokazují to melodické pecky typu Darkest Blue, Dirty Little Heart nebo pozitivní Streets Of Nowhere.

Welšané sice nepřichází s ničím průlomovým ani bůhví jak originálním, svou práci ale odvádějí poctivě a zodpovědně. Koule by se proto ani trochu nezlobila, kdyby s touhle nadupanou novinkou konečně zavítali i do České republiky

Lostprophets – The Betrayed
Vydavatelství:
Sony Music
Celkový čas: 47:01
Seznam skladeb: If It Wasn’t For Hate We’d Be Dead by Now, Dstryr/Dstryr, It’s Not the End Of the World But I Can See It from Here, Where We Belong, Next Stop Atro City, For He’s a Jolly Good Felon, A Better Nothing, Streets Of Nowhere, Dirty Little Heart, The Darkest Blue, The Lights That Shines Twice As Bright