Nick Jonas z The Jonas Brothers natočil sólovku s duchem Prince

Jana-Moravcova

Nick Jonas se během dovolené své domovské kapely The Jonas Brothers zase „trhnul“. Stihl založit kapelu, která si říká The Administration, složil spoustu dobré hudby a nahrál ji na desku. Pro nejmladšího z bratrů Jonasových je to už druhá sólovka. Jmenuje se Who I Am a znamená mírný odklon od muziky The Jonas Brothers. Jestli je opravdový Nick ten, který hraje a zpívá na Who I Am, pak jsme mile překvapení.

Poslední deska, kterou Nick Jonas vydal se svými brášky The Jonas Brothers  – Lines Vines and Trying Times – se se svým líným popíkem u kritiků moc nechytila, u fandů však zabodovala. Nick si nicméně navzdory úspěchu znovu odskočil do sólových vod a natočil materiál, který podle jeho vlastních slov není pro tvorbu „brothers“ typický. A má pravdu. Novinka od Jonase Who I Am je autorský oříšek s Popelčiným překvapením, navíc perfektně vymodelovaný ostřílenými hudebníky. Nickův jemný a přemýšlivý soft rock, navlečený do bluesových minišatů a dozdobený popovou krajkou, se dobře poslouchá. Jen by mu slušel vyspělejší hlas.

Poslechněte si singl Who I Am

http://www.youtube.com/watch?v=_qQ3Sz0IMmE

Nick Jonas svým zpěvem maličko připomíná jiného Nicka – Cartera z Backstreet Boys. Silný, ale vysoký a afektovaný hlásek se skvěle hodí pro popové projekty, s rockovějším nádechem velmi příjemných skladeb jako Rose Garden a hlavně Conspiracy Theory už ale moc neladí; většině písniček na albu by méně infantilní protagonista dodal více mužnosti a potřebného šmrncu. Nick tak – možná nevědomky – trošku degraduje nejen svou práci, ale hlavně přínos výtečných hudebníku z The Administration v čele s věhlasným producentem a basákem Johnem Fieldsem.

Nick Jonas - Who I AmHandicap ale Nick vyrovnává jinde. Jako bonus totiž dostal díky pánům z kapely na desku velkou hvězdu: Prince. K produkci svého debutu ho zvala i hvězdička Kesha (neuspěla), Nick naopak Who I Am nahrál s kapelou, která má Prince doslova v krvi: rozložitý bubeník Michael Bland a klávesista Tommy Barbarella jsou totiž zakládajícími členy Princovy takřka osobní kapely The New Power Generation a hlavně oni se zasloužili o to, jak album nakonec zní. Duch Prince v syrové Last Time Around a retro R‘n‘B skladbě State Of Emergency se prostě nezapře.
Všech deset písniček na albu nicméně zvládl Nick Jonas autorsky sám, s některými píchnul Fields, s jinými basák The Jonas Brothers Greg Garbowski a třeba poklidnou poprockovou Tonight dal dohromady se svými bratry. Společně s prvním singlem Who I Am je ale zvukově tak trochu krokem zpět k The Jonas Brothers.

Nick Jonas se pod vedením producenta Johna Fieldse na nové sólovce nicméně ukázal v mnohem výraznějším a odvážnějším světle, než v jakém se pohybuje s unylou trojkou ukňouránků zosobněnou bratry Jonasovými. Má čuch na vynikající spolupracovníky a ukazuje, že by z něj jednou mohl vyrůst velký autor.

Nick Jonas & The Administration – Who I Am
Vydavatelství: Universal Music
Celkový čas: 37:11
Seznam skladeb: Rose Garden, Who I Am, Olive & An Arrow, Conspiracy Theory, In the End, Last Time Around, Tonight, State of Emergency, Vesper‘s Goodbye, Stronger (Back On the Ground)

 

Témata:,