Nominace na České lvy: Protektor a 3 sezóny v pekle bojují o 11 sošek

Lubos-Prochazka

Byl to jeden z nejlepších nominačních večerů na České lvy. Herec Jan Budař (32), který ho v sobotu v pražském kině Lucerna moderoval, neměl chybu. Zpíval, kouzlil, chodil v plavkách a diváky v sále velmi bavil. Jestli se zasmáli i lidé doma u televizních obrazovek, to ukáží čísla sledovanosti v pondělí ráno. Tím nejdůležitějším, co na nominačním večeru zaznělo, ale je: Snímky Protektor a 3 sezóny v pekle bojují o 11 Českých lvů, Kawasakiho růže má nominací devět.

O tom, že by mohl nominační večer Českých lvů stát za to, svědčil před 20. hodinou nával lidí, kteří do kina Lucerna v centru Prahy mířil. Řadu z pozvaných hostů ale odmítali pořadatelé vpustit, protože místo společenského oblečení přišli v džínách. Ty totiž nemá šéf "Lvů" Petr Vachler rád a trvá u hostů svých večerů na pollobleku. U dam je mu to – podle toho, co Koule.cz viděla – ale jedno.
Pokud jde o raut, nesl se po "Vachlerovsku" – tedy ve vegetariánském stylu. Petra je ale třeba pochválit za šmrnc, jaký nominační večer měl. Osvěžila ho zpěvačka Tereza Černochová, Petr Čtvrtníček modlící se za Jana Wericha (včera bylo 105. výročí od jeho narození) nebo Ester Kočičková se svým "českým psem", který umí uhýbat kulkám myslivců.

Nominační smršť pro tři filmy
Snímek Tomáše Mašína 3 sezóny v pekle a Protektor Marka Najbrta mají po jedenácti z tuctu možných nominací na Českého lva. Kawasakiho růže Jana Hřebejka jich získala devět; spolu s nimi zabodovala v kategoriích za nejlepší film, režii, scénář, střih a herecké výkony v hlavních rolích.
Členové České filmové a televizní akademie vybírali z rekordního počtu 34 celovečerních hraných snímků. Z nich ale bude o prestižní křišťálovou sošku v některé z kategorií bojovat jen šest titulů.

Hřebejk pro Kouli.cz: "Hlavní favorit je Protektor"
Režisér Kawasakiho růže Jan Hřebejk je rád, že se jeho snímek do nominací dostal. "Protektor a 3 sezóny v pekle jsou velkofilmy. My jsme natočili levný film. Tohle jsou snímky, které vznikaly několik let a jsou perfektně vyprodukovány. Je na nich vidět, že nějaký kačky stály," řekl večer Hřebejk Kouli.cz. A na kolik sošek tipuje svůj snímek?
"To nedokážu předpovědět. Nevím, kolik ve druhém kole hlasuje akademiků, jestli se jdou na filmy znova podívat. Je to anketa, takže hlasující se rozhodují sami za sebe. Není to porota, která se poradí, komu cenu dá. Ale myslím si, že hlavní favorit je Protektor. Překvapilo by mě, kdyby cenu za nejlepší film dostaly 3 sezony v pekle," zamyslel se nad možným vítězem Hřebejk. Oba filmy o kterých mluvil prý viděl.

Český levNominace na České lvy za rok 2009

Nejlepší film:
3 sezóny v pekle, Kawasakiho růže, Protektor

Nejlepší režie:

Tomáš Mašín (3 sezóny v pekle), Jan Hřebejk (Kawasakiho růže), Marek Najbrt (Protektor)

Ženský herecký výkon v hlavní roli:

Karolina Gruszková (3 sezóny v pekle), Lenka Vlasáková (Kawasakiho růže), Jana Plodková (Protektor)

Ženský herecký výkon ve vedlejší roli:

Daniela Kolářová (Kawasakiho růže), Klára Melíšková (Protektor), Tereza Voříšková Jan Hřebejk v debatě s přáteli(Zemský ráj to na pohled)

Mužský herecký výkon v hlavní roli:

Kryštof Hádek (3 sezóny v pekle), Martin Huba (Kawasakiho růže), Marek Daniel (Protektor)

Mužský herecký výkon ve vedlejší roli:

Martin Huba (3 sezóny v pekle), Ladislav Chudík (Kawasakiho růže), Antonín Kratochvíl (Kawasakiho růže)

V pražském kině Lucerna večer už jednoho Českého lva za loňský rok předali. Dostal ho loňský oscarový film režiséra Dannyho Boylea Milionář z chatrče. Další "Lvy" budou předáni v sobotu 6. března, v předvečer amerických Oscarů.  Koule.cz nebude u obou akcí chybět.

Témata: