Bikiny na sebe a šup do smutného moře Corinne Bailey Rae

Jana-Moravcova

Je jednou z mála žen, které debutovaly na prvním místě britské hitparády. Od vydání úspěšného eponymního alba s hitovkou Put Your Records On už uplynuly čtyři roky a více než čtyři miliony prodaných kopií. Mezitím Corinne Bailey Rae natočila pod taktovkou producentského dua Steve Brown a Steve Chrisanthou druhou desku, která je silně poznamenaná ztrátou manžela; citové vypětí je na albu The Sea takřka hmatatelné.

Špatné životní zkušenosti v nedávné době zúročila brilantním způsobem populární zpěvačka Rihanna – a z náročného boje vyšla jako vyrovnaný vítěz. Corinne Bailey Rae se ale musela potýkat s těžší životní zkušeností. Její muž, saxofonista Jason Rae, byl před dvěma lety nalezen mrtvý, spekulovalo se o předávkování Corinne Bailey Raedrogami. Zpěvačka se poté uzavřela do sebe a dlouho nebyla schopna komunikovat se světem. Nejniternější pocity následně vložila do druhé desky The Sea. Corinino moře je bolavé jako zlomené srdce, ale přece z něj čiší naděje, že jednou zase bude lépe.

The Sea svléká Corinne do naha
Corinin manžel (a vzpomínky na něho) dýchají z celé desky – z textů i hudby – ačkoliv některé skladby vznikly ještě před jeho smrtí. I sama Corinne se nechala slyšet, že je překvapená, jak korespondují s materiálem natočeným po tragické události.
Deska začíná brilantní kytarovou skladbou Are You Here, skrze kterou se Rae se smrtí manžela vyrovnává asi nejvýrazněji. V bolestně gradující baladě zpěvačka dokořán otevírá srdce. „Když jsem začínala psát, říkala jsem si, že vlastně nechci, aby tyhle písničky šly do světa, protože mě svlékly úplně do naha. Ale musela jsem,“ komentuje to zpěvačka.

Pochmurné balady střídají rozvernější a optimistické skladby
Balady míchá Corinne zručně, slyšet je v nich bluesová rozervanost, jazzové rytmy i folk. Přesvědčit se o tom můžeme hned v prvním singlu, bluesové I´d Do It All Again, kde si Rae emocionálně sáhne až na dno a ve vyšších a silnějších polohách jí její sametový hlas téměř neposlouchá.

Poslechněte si I´d Do It Again

Ne celé album The Sea se ale nese v posmutnělém vzpomínkovém rytmu. Některé skladby ukazují zpěvačku jako rozvernou skladatelku a kytaristku, která si směle pohrává s melodiemi a nechává posluchače hádat, co asi The Seabude následovat. Takhle hravá je třeba The Blackest Lily nebo Paper Dolls. Výjimkou není ani veselý sound a rytmus, nejvíce se Corinne do své kytary opřela ve skladbě Paris Nights/New York Mornings. V temperamentu snad jediné čistě popové skladby o čerstvé lásce a blízkosti milované osoby dává písničkářka jasně najevo, že i zamilované skladby nemusí být nutně cajdáky

Decentní tečku za albem plným osobních příběhů dostala na starost stejnojmenná skladba The Sea. Zpěvačka se v ní nadobro staví na nohy a hází za hlavu všechny prožité bolesti. Je fajn, že Corinne Bailey Rae v sobě našla tolik síly, aby porazila depresi a vepsala ji do jedenácti skvělých a emocemi nabitých skladeb.
Deska The Sea totiž v sobě nese jeden důležitý vzkaz: Nestyďte se prožít smutek, ale nezapomeňte jít dál. A v hlavě si zkuste schovat jen ty nejhezčí vzpomínky.

Corinne Bailey Rae – The Sea
Vydavatelství:
EMI/ Virgin
Celkový čas: 42:46
Seznam skladeb: Are You Here, I’d Do It All Again, Feels Like The First Time, The Blackest Lily, Closer, Love’s On Its Way, I Would Like To Call It Beauty, Paris Nights/New York Mornings, Paper Dolls, Diving For Hearts, The Sea