Oscar pro Fame – cesta za slávou? Leda tak Zlatou malinu – za nejhorší film


Americký oscarový muzikál Fame z roku 1980 se dočkal moderní předělávky. A hned z kraje je třeba dodat, že ne příliš zdařilé. Kdo čekal, že remake z loňského roku Fame - cesta za slávou dosáhne alespoň polovičních kvalit svého předchůdce, ten se nedočká. Z filmového plátna vykukuje tuctový příběh mladých amerických studentů, kteří se ženou za slávou i první láskou a řeší akorát tak nedorozumění se svými rodiči.

Zatímco původní film z roku 1980 získal šest nominací na Oskara, z nichž dvě proměnil (cenu získal za hudbu Michael Gore a uspěla i ústřední píseň Fame), loňská adaptace pod názvem Fame – cesta za slávou tak maximálně dosáhne na Zlatou malinu, tedy na cenu za nejhorší film.

Podívejte se na ukázky z filmu

Fame – cesta za slávou je mnohokrát použitým příběhem mladých konzervatoristů, kteří touží v tvrdé konkurenci uspět. Přes obtížný casting se dostávají na prestižní uměleckou školu, kde je čeká spousta dřiny, zklamání a první lásky. Výraznou překážkou jsou však také nároční rodiče, kteří leckdy nechápou přání a sny svých potomků. Jak to ale v amerických filmech bývá, všechno se nakonec po vzoru pohádek v dobré obrátí a při závěrečném vystoupení i ty nejzatvrzelejší tváře změknou a uroní nad svými talentovanými dítky slzu.

Slabý, obyčejný, holčičí scénář
Z oskarového snímku, který byl silný i díky silným emocím a všem „zlým“ jevům Ameriky konce 70. let, tedy chudobě či neustálým pochybnostem o schopnostech člověka, jeho noví tvůrci ponechali pouze základní kostru a oblékli ho do nového scénáře. Slabého, obyčejného, tuctového, "holčičího". K žádné z postav pod vedením čtyřiadvacetiletého (na konkurzu vybraného) režiséra Kevina Tancharoena si v podstatě ani nemůžete vytvořit vztah, protože jejich charakteristiky jsou jen načrtnuté a všechny nakonec tak trošku splývají. Ničemu nepomohly ani průměrné herecké a pěvecké výkony, naprosto nesrovnatelní s těmi originálními, radostnými a emocionálními, které celý film posouvají do kategorie „b“ až „c“.Některé situace, například milostné scény, tak svou jalovostí dokonce vyvolaly na tvářích diváků v kině úsměch. A ti méně otrlí se prostě rovnou smáli nahlas.
Kvalitu snímku ostatně můžete posoudit sami, v tuzemských kinech běží od 7. ledna.

Fame – cesta za slávou
Muzikál, 2009, 107 min.

Režie: Kevin Tancharoen
Scénář: Allison Burnett
Hrají: Thomas Dekker, Kay Panabaker, Kelsey Grammer, Megan Mullally, Bebe Neuwirth, Charles S. Dutton, Asher Book a další
Premiéra v ČR: 7. ledna 2010