Oscarová noc je tady. Podívejte se na fotky z příprav

Lubos-Prochazka

O půlnoci na pondělí(15 hodin místního času) začíná v kalifornském Los Angeles předávání Oscarů. Přípravy slavnostního večera v posledních hodinách zkomplikoval vytrvalý déšť, který show na červeném koberci před divadlem Kodak ohrozil. Na poslední chvíli se ale počasí umoudřilo a vysvitlo slunce. Koule.cz přináší další aktuální informace přímo z Hollywoodu.

pollVelmi nepříjemný déšť, vítr a chladné teploty zahnaly před Oscary do hotelů jak celebrity, turisty i novináře – včetně mě a amerického zpravodaje České televize Michala Kubala, se kterým jsme se sešli na kus řeči. Po půl hodině se Kubal utíkal zpět na pokoj, aby v počítači dostříhal reportáž a poslal ji do Prahy. „K červenému koberci nepůjdu. Akreditaci mám, ale natáčet tam nemohu. Takže se budu na show raději dívat na hotelu. Obrázky z Oscarů si kolegové v Praze natočí z agentur,“ říká Michal.

„Oscarové drama,“ píší noviny
Nedělní vydání amerického deníku USA Today upozorňuje na fakt, že letos je na nejlepší film roku nominováno celkem 10 snímků; loni jich bylo jen pět. „I kvůli tomu se objevilo dvakrát více lobbistů, kteří se snaží bojovat o hlasy akademiků. Nový systém hlasování je skutečný hlavolam,“ upozorňuje list.
Připomíná zároveň také velký boj mezi režiséry filmů s největším počtem nominací. Avatar (Recenze na Kouli: Avatar ve 3D: Skvělý adrenalinový zážitek) Jamese Camerona a Smrt čeká všude (Recenze na Kouli: Smrt čeká všude a my jí jdeme naproti) jeho exmanželky Kathryn Bigelow mají shodně po devíti nominacích. Kdo se stane králem večera? To se dozvíme v pondělí nad ránem.

Jen pro úplnost, o půlnoci začíná na Hollywood Boulevardu tzv. „show na červeném koberci“. Až po něm celebrity a další tisíce hostů do divadla Kodak dojdou, odstartuje ve dvě ráno evropského času samotný slavnostní večer.
V pondělí ráno se přihlásíme s aktuálními výsledky Oscarů a se zajímavostmi od červeného koberce.

Autor je moderátorem zpravodajství rádia Frekvence 1 a redaktorem Koule.cz.