Planeta 51 – retro sci-fi animák, který se utopil v popkultuře

Stefan-Titka

Typická zápletka - vetřelec přistane na cizí planetě. Problém je, že tím vetřelcem je tentokrát astronaut Charles T. Baker a cizí planetou země, kde kapitán Baker pouze naruší odpolední grilování překvapených zelených mužíčků. Planeta 51 je totiž země ne nepodobná té naší. Takže kdo je tu vlastně cizák?

Planeta 51 těží zejména z poměrně originálního námětu. Všechna klišé, spojená s podobnými vetřelčími filmy, mají ve variantě „naruby“ jiný nádech. Člověk se dostává na planetu, která funguje na stejné bázi jako ta jeho, jen je zasazená do 50. let. Zelení teenageři mají stejné problémy jako ti lidští, vládní složky jsou stejně nabubřelé a nechybí třeba ani kultura opulentních filmových premiér.

Potenciál výchozí myšlenky se ale daří naplnit jen částečně. Nedá se říci, že by tvůrci neměli dost nápadů. Velkou část vtipů těží z popkulturních citací, ve kterých se spokojeně rochní takřka po celý film – legrační je psík s tělesnou fyziognomií vetřelce a potěší třeba i robo citace slavné scény ze Zpívání v dešti. Autoři do animovaného filmu dokázali různými způsoby namontovat i Apollo 13, E.T. – Mimozemšťana nebo Terminátora.

Potřebujeme honičku. Šup sem s ní!
Scénář tak vrší jeden vtip za druhým, piplá se s detaily, ale při všech těch legráckách zapomíná na základní logiku vyprávění. Postavy, a to i v rámci fikčního světa animovaného filmu, se tu chovají víc než podivně a dějové zvraty jdou až na samou mez divácké tolerance.
Jestliže se tvůrcům daří vytvořit parádní retro mimozemskou kopii našeho světa, to, co se jim moc nedaří, jsou scenáristické berličky typu „teď potřebujeme honičku, tak to nějak zařídíme,  i když to nedává moc smysl“ nebo „potřebujeme dostat postavy na určité místo, uděláme to tedy takhle, i když je to asi ta nejhloupější varianta“.

Ať už se člověk dívá na Planetu 51 po jakékoliv stránce, vychází mu skoro čistý průměr. Animace neurazí, ani nenadchne, scénář, který má pár dobrých nápadů, táhnou dolů dějové naschvály a místa, kdy se zasmějete, jsou vykoupena nepřlíš vtipnou a navíc očekávatelnou „vatou“. Člověk (nebo Mimozemšťan?) se zkrátka nedovede ubránit pocitu, že ze slibného námětu se dalo vytěžit ještě mnohem víc.

Planeta 51
Animovaný/dobrodružný/sc-fi
2009, Velká Británie, Španělsko, 91 minut
Režie: Jorge Blanco, Marcos Martínez, Javier Abad
Hrají: Dwayne Johnson, Jessica Biel, Justin Long, Seann William Scott, John Cleese, Gary Oldman