Praha – ráj studentů?


PRAHA - I letos se na velkém počtu přihlášek objevila některá z pražských vysokých škol. V našem hlavním městě studuje více než 40 % českých vysokoškolských studentů. Jaká tedy je studentská Praha?

V našem hlavním a největším městě studuje přes 130 tisíc vysokoškolských studentů, tedy přes 40% všech vysokoškolských studentů u nás. Z tohoto počtu je zhruba polovina mimopražských. Jako veliké plus Prahy se zdá být právě to, že naše sladká metropole je kulturní i ekonomické centrum celé země. Studenti zde mají vše po ruce. Není problém najít vyplnění pro volné chvíle. Je zde i velká nabídka studentských brigád (které pro vás btw šťourá z nabídek i Bára v rubrice radia DJ Urban Jobs). Většina místních veřejných i soukromých škol se těší velice dobré pověsti. Fakt, že v tomto městě je největší počet studentů, může být jak výhodou, tak ale i nevýhodou. Studenti se mohou sdružovat do velkých a silných studentských organizací a klubů. Na druhou stranu může nastat problém při seznamování. K navázání kontaktů nestačí pouze chodit do školy, pokud se účast na přednáškách počítá na stovky.

Své o Praze ví i Klára Nasadilová. Ta v metropoli studuje Vysokou školu aplikovaného práva. „Je to strašně pulzující rychlé město, což zasáhne každého člověka a mně osobně to vyhovuje. Nedá se tam ztrácet čas. Myslím, že je to super město, které nabízí spoustu možností, jen je využít. Je ale pravda, že ráda odjedu domů si odpočinout, protože ten neustálý shon na člověka doléhá."

David Patera, student magisterského studia na Vysoké škole ekonomické, má Prahu jednoznačně rád: „Studium v Praze je super. Všechno na co si vzpomeneš je tu úplně nejlepší. Jediná nevýhoda je v obrovském počtu studentů. Asi tady nevznikne taková ta uzavřená partička studentíků, kteří se navzájem můžou dobře poznat. Okolnosti tomu nenahrávají. Musíš být komunikativní a trochu tomu pomoct," říká.

„Já jsem se asi nejvíc seznámila s lidmi z mého oboru. Je nás jen 100, takže se všichni sejdeme v jedné posluchárně. Taky se seznamuji na kolejích, při sportu a na studentských akcích," řekla k seznamování zas Iva Červenková, která je prvním rokem na Vysoké škole ekonomické.

V hlavním městě se dá studovat prakticky cokoli. Karlova univerzita má přímo v Praze 14 fakult (3 teologické, právnickou, 3 lékařské, filozofickou, přírodovědeckou, matematicko-fyzikální, pedagogickou, fakultu sociálních věd, fakultu tělesné výchovy a sportu a fakultu humanitních studií). Ekonomicky založení uchazeči o studium mohou vybírat z oborů, které nabízí Vysoká škola ekonomická, Institut ekonomických studií (na FSV UK) nebo z nabídky několika soukromých ekonomicky založených škol.

Budoucí umělci mají na výběr z oborů například na Akademii múzických umění, na Vysoké škole umělecko-průmyslové nebo soukromé Literární akademii. Uchazeče spíše technicky zaměřené zase budou zajímat obory na Českém vysokém učení technickém, Vysoké škole chemicko-technologické nebo na soukromém Pražském technologickém institutu. Možností studia však Praha nabízí mnohem více. Přesvědčit se můžete v databázi vysokých škol, kterou najdete tady.

Takže mimopražští, nebojte a přijeďte do Prahy!:)

Jakub Hofmann (s využitím Studentského městečka)

Témata: