Přijďte oslavit půlnoční slunce s vodkou Finlandia!


Midnight Sun („půlnoční slunce“) se v severských zemích, hlavně pak ve Finsku, slaví už od roku 1316. Ohlašuje příchod několika málo teplých finských dní a s nimi také nekonečně bílé noci. A to je důvod k oslavě!

 

Midnight sun

V některých oblastech Finska září slunce až 73 dní, od 17. května do 28. července. Během této doby ztrácí čas svůj význam. Slunce se jen lehce dotkne obzoru a zase stoupá vzhůru. Finové tuhle událost náležitě oslavují. Každý, kdo může, vyráží z města a popíjí, hoduje a tančí. Na vyvýšených místech se o půlnoci zapaluje obrovská vatra. Ta se dřív stavěla ze dřeva člunů a kolem ohně se sdružovala rodina s přáteli. Ten, na koho se po zapálení vatry otočil kouř, si mohl být podle pověr jist, že v nejbližší době najde ideální protějšek.

 

 

Oslavy Midnight Sun se pomalu stávají tradicí i u nás. Ve čtvrtek 25. června v 18,00 hod. přivítá milovníky Finlandia Vodky a skvělé hudby pražská Branická louka. Letos budou zdrojem zábavy finská Apocalyptica, Support Lesbiens a DJ Lucca. Všichni vyznavači léta a osvěžujících drinků mohou být v centru dění za 199 Kč, pro studenty je připraveno vstupné 3+1 zdarma, vstupenky nabízí Ticketstream. Detailní informace o programu najdete  tady.

Témata: