Deska Připraveným s Krajčem, Malátným či Hrůzou je tu

Jiri-Vanek

Projekt Připraveným je společným dílem textaře Tomáše Rorečka, skladatele Emila Valacha a producenta Borise Carloffa. Jejich skladby na novém CD nazpívala řada českých zpěváků, například Richard Krajčo, Michal Malátný nebo Michal Hrůza. Na novinářské poslechovce album vzbudilo sympatie; perfektně zprodukovaná deska s krásným bookletem určitě neobsahuje špatné skladby a představuje některá známá jména v neobvyklých pozicích.

Účast řady osobností českého radiového popu na projektu Připraveným mohla vyvolávat obavy, že půjde o desku plnou banálních popěvků, nad nimiž si radostně zamnou rukama maximálně tak radioví dramaturgové. Obavy ale byly zbytečné, kromě standardních pop-rockových kusů na desce slyšíme i jazz, country a spoustu elektroniky.

David Kraus jako Robbie Williams
Desku otevírá skladba Kolumbus odzpívaná frontmanem Chinaski Michalem Malátným. Nic objevného se v ní neděje; neurazí ani nenadchne. Podobně je to i s pilotním singlem projektu Na všech nárožích světa, u něhož se člověk nemůže zbavit dojmu, že už jej na některé z desek Chinaski slyšel. Ze tří Malátného příspěvků tak nejlíp dopadá skladba Taxi postavená na výrazné rytmické smyčce.

Koukněte na klip k Na všech nárožích světa

Skvělý výkon podává na desce David Kraus – hlavně píseň Pro kondory (prý z ní bude druhý singl) je jasný hit a Kraus v refrénu připomeneRobbieho Williamse v jeho nejlepší formě.
7 důvodů v podání Michala Hrůzy je jasná rádiovka, která chytí na první poslech. Otázkou je, zda stejně rychle neomrzí. Jako pěst na oko naopak působí následující skladba Video. Většinu odrapuje Marpo, jenže jeho špatných sykavek si nelze nevšimnout. Richard KrajčoKryštofa si suverénně poradil s cirkusovou písní 25 vteřin, Ivan Hlas se zas předvedl v country songu Připraveným.
PřipravenýmDeska nabízí také dvě premiéry. Producent alba Boris Carloff poprvé zpívá česky v Milesem Davisem inspirované O počasí, vyšperkované saxofonovým sólem Štěpána Markoviče, špatně nedopadla ani účast televizní moderátorky Lenny Trčkové v písni Jako dnes.

Silné ženy
Asi nejsilnější skladby z desky jsou ty odzpívané ženami. Z minimalisticky temného Ježíška, kterého zpívá Jana Lota, mrazí (jestli se dramaturgové těšili na hřejivou vánoční píseň, spláčou nad výdělkem), podobně znepokojivá je i závěrečná chladná Šťastný a veselý v podání Báry Basikové.
Těžko se u podobné desky ubránit srovnání s produkcí dvojice Hapka – Horáček. V souboji s takto těžkou váhou by projekt Připraveným sice odešel poražen, rozhodně by to ale bylo po boji na body. Žádné k.o. by se nekonalo.

Více o projektu Připraveným si můžete přečíst třeba na webu Bontonu.

Připraveným
Stopáž: 45:00
Vydal: Geronimo Ad Store s.r.o.
Skladby: Kolumbus (zpívá Michal Malátný a Zdeněk Bína), Pro kondory (David Kraus), O počasí (Boris Carloff),7 důvodů (Michal Hrůza), Video (Marpo, Jana Lota a Michal Malátný), 25 vteřin (Richard Krajčo), Steward song(David Kraus), Taxi (Michal Malátný), Ježíšek (Jana Lota), Na všech nárožích světa (Michal Malátný), Jako dnes(Lenny Trčková), Připraveným (Ivan Hlas), Šťastný a veselý (Bára Basiková)
  

Témata:,