První dobrá soutěž


PRAHA - Česká televize vyhlásila třetí ročník soutěže nazvané “První dobrá” pro studenty pěti českých filmových škol o nejlepší scénář půlhodinového hraného televizního filmu. Třeba objeví nové talenty!

Česká televize vyhlásila třetí ročník soutěže nazvané První dobrá pro studenty pěti českých filmových škol o nejlepší scénář půlhodinového hraného televizního filmu. ČT tak mimo jiné hledá talentované tvůrce, se kterými by mohla v budoucnu spolupracovat. Dobrých a taůlentovaných lidí je prostě málo. K tomuto způsobu navazování kontaktu s budoucími autory přistoupila i komerční Nova, která dosud uspořádala tři ročníky Noci filmových nadějí.

Soutěž První dobrá vyhlásilo Centrum dramatické, divadelní a hudební tvorby České televize. „Tak jako v předešlých ročnících i v tomto roce by ČT některou z vítězných povídek chtěla realizovat a zařadit do svých programových plánů,“ řekl mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Do soutěže se může přihlásit každý řádný student Filmové a televizní fakulty AMU, Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku, Soukromé vyšší odborné školy filmové v Písku, Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně a Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně.

Literární scénář třicetiminutového hraného filmu musí soutěžící zaslat do 15. dubna. Podrobnosti o formě přihlášení nalezne zájemce na webových stránkách ČT, což je www.ceskatelevize.cz. Výsledky soutěže pak budou vyhlášeny do konce května. Fofr. Z předchozích dvou ročníků byla na konci minulého roku zfilmována vítězná povídka Kariny Hill Polibek na cestu v režii Zuzany Zemanové. Letos na podzim vznikne film podle povídky vítěze prvního ročníku Eugena Lišky Daleko do Nashvillu v režii Tomáše Bařinky.

Také Nova hledá budoucí případné autory mezi studenty filmových škol. V noci z pátku 22. na sobotu 23. února odvysílala již třetí Noc filmových nadějí, kdy během pětihodinového maratonu nabídla divákům tři desítky snímků různých žánrů natočených studenty českých a slovenských filmových škol. Poprvé Nova odvysílala Noc filmových nadějí loni v březnu. Představila díla studentů pěti škol a šestihodinové vysílání, které začalo o půlnoci, podle údajů Novy tehdy zhlédlo v průměru 75.000 dospělých diváků. Podruhé se Nova k projektu vrátila loni v srpnu, kdy se ho zúčastnilo 36 snímků studentů deseti škol z Česka i Slovenska. Druhou Noc filmových nadějí odvysílala nejen Nova, ale také slovenská Markíza.

Dobrých filmů není nikdy dost, tak vám, filmoví študáci, držíme palce!:)

Témata:,