Rybak z Eurosongu v Praze nadchnul. Hlavně ruské a norské fanoušky

Lubos-Prochazka

Praha večer hostila vítěze loňského Eurosongu, Nora běloruského původu Alexandera Rybaka (23). Asi 700 fanoušků, mezi kterými převažovali ti rusky mluvící, si v Lucerna Music Baru užívalo více než hodinový koncert. Rybak si přitom vystoupení v Česku, které Eurosong moc nesledovalo, u svého managementu podle informací Koule.cz "vydupal."

Alex Rybak v Praze. Foto: Matěj SmlsalCelá Rybakova show začala o půl hodiny později. Nemohl za to ale ani tak mladý hudebník, jako fronta fandů, která se táhla od vchodu klubu až do Vodičkovy ulice. Paradox v zemi, která Eurosong nesleduje a letos do soutěže nevysílá žádného zástupce? Nikoliv, jen práce Rybakova fanklubu.

Bez houslí ani ránu
Alexander Rybak se na pódiu objevil v hnědé košili s bílým trikem a koncert zahájil houslovým partem. Nezpíval, za zvuků doprovodné kapely ale ukázal něco podobného, co umí Vanessa Mae (31) – umně zapojil housle do popové hudby. Přidali se i tanečníci, kteří tančili přes tisíc let starý norský tanec jménem Halling.
Pak se Rybak, bez jakéhokoliv pozdravu v češtině a specifikace místa, kde právě vystupuje, rozezpíval. Fanouškům nabízel hity ze svého debutového alba Fairytales (Pohádky), které ale v Česku stále není k sehnání. Zazněly songy jako Dolphin, Kiss and Tell, 13 Horses a nechyběla ani píseň Fairytale, se kterou Alex loňský Eurosong vyhrál. Publikum si ji hlasitě zpívalo, z čehož byl sám Rybak dost převapený. "Jste strašně fajn, děkuju vám," chválil Rybak návštěvníky Lucerna Music Baru. Když se v angličtině zeptal, kolik jich je z Ruska, zvedly se desítky rukou. Rusky pak zapíval písničku Komarovo, zbytek už byl v běloruštině.

Rybak v zaplněném Lucerna Music Baru. Foto: Matěj SmlsalHolky dostaly růže
Kromě titulů z debutové desky Rybak vyrukoval i s několika známými hity jako I Love You Baby od Glorie Gaynor. Během písně vybral z publika dvě malé holky okolo deseti let a vzal je na pódium. Zazpíval jim a na závěr jim předal růže.

Koncert zařídily fanynky z Facebooku
I když Česká republika Alexe Rybaka příliš nezná a jeho deska se tady neprodává, jak se povedlo pořadatelům sjednat termín a do Prahy ho "na zkoušku" dostat? "Že se Rybak dostaví na koncert do země, která Eurosongu neholduje není paradox, ale zásluha jeho fanynek z celé Evropy, též známých jako FaceBookies. "Když jsme se dozvěděli, že u nás bude hrát a že si to i přes nevoli managementu téměř vydupal, rozjela se velká promo akce. FaceBookies zaútočily na česká rádia, televizní stanice a noviny," řekl zdroj z pořadatelské agentury.

Kdo je vítěz Eurosongu Alexander Rybak:
Narodil v roce 1986 v běloruském Minsku, vyrůstal ale nedaleko norského Osla. Od pěti let se věnuje hudbě – hraje na housle, klavír, zpívá a skládá vlastní hudbu. V roce 2006 vyhrál v norské talentové soutěži s vlastní písní Foolin´. Koncertoval s jedním z nejslavnějších světových houslistů
.

Podívejte se, jak Alexander Rybak koncertoval v Praze

http://www.youtube.com/watch?v=NS9SKvFVA60