SEMTEX CULTURE FESTIVAL; 30.08.2008, Mariánské údolí, Brno


Také Brno se letos v létě dočkalo svého pravidelného hudebního festivalu. Pořádající agentura Depo Crew tentokráte pátý ročník SEMTEX CULTURE FESTIVAL zkusila posunout z tradičního zářijového termínu na poslední srpnový víkend. Jedním z uváděných důvodů bylo i počasí, které se jako jedné z mála letošních letních akcí nakonec opravdu vydařilo.

Ačkoliv se jedná o jednodenní záležitost, k dispozici bylo pro návštěvníky k výběru z celkem čtyřech stagí, jednotlivé styly kromě hlavního multižánrového pódia reprezentovaly především hip hop, techno, jungle, drum´n´bass a house. Vše open air, jedinou výjimkou byla tzv. Red Zone, která svoji zajímavou nabídku dokázala vměstnat do velkého party stanu.

Celý areál ožil úderem sedmnácté hodiny odpolední, rozestupy mezi jednotlivými sektory přesně odpovídaly zvukové kapacitě vymezeného prostoru, a tak s příchodem do areálu mě již vítal DJ AKA a Sean John svoji mash-up produkcí. Jejich set začínal kombinací Bubba Sparxxxe a Cassidyho, který se proslavil především díky povedenému singlu I´m A Hustla. Stačilo popojít kousek dále a najednou stojím před hlavní stagí, kde je prozatím klid. Než zde svá show nabídli Love Gangsters a Clou, svoji exibici si mezitím na Erectus Stage odbyli breakaři z Beat Up Clan a své umění ovládání gramofonů v kombinaci se Seratem předvedli Illuzionists ve složení DJ Chocolatic, DJ Maztah a DJ Opia.

Opravdovou událostí byl koncert United Flavor s hostujícími Big Family. Charismatická zpěvačka Carmen předvedla úctyhodný výkon, doprovázený bezchybnou podporou celé kapely. V tu dobu již publikum vytvořilo důstojnou atmosféru, kterou si tato skupina zasloužila. Milým vrcholem byla zpívaná skladba s instrumentálním podkladem Family Affair, který má ve svém repertoáru Mary J Blige. Poté se vše připravovalo na vrchol večera, amerického reggae zpěváka Shaggyho. Uvítací filmová znělka na začátku jeho představení dala připomenout, že interpretova přezdívka pochází z kreslené pohádky Scooby Doo. A pak to začalo. Diváci se dočkali od tohoto devětatřicetiletého válečného veterána všech podstatných hitů, během více než hodinové podívané zazněly Bombastic, Oh Carolina, It Wasn´t Me i Angel. Po zbytek noci se stihli ještě vystřídat drum´n´bassoví Kosheen, Skyline s novou vokalistkou Markou Rybin a Kontrafakt, kteří účinkování na hlavní stagi uzavřeli svým klasickým perfektním výkonem.

Svůj náboj měla bezesporu i Semtex Jungle – Drum´n´Bass Arena, i když na první pohled vypadala spíše jako průchozí místo mezi hiphopovým světem a tím v Red Zone. Za zmínku zde stojí sety britských D – Bridge a Storm, oba doprovázel svým freestylem neúnavný SP: MC.

Úderem půlnoci byla hip hop produkce vyměněna za techno, postupně se předvedli X Press 2, Gaetano Parisio, Thomas Schumacher a belgický CJ Bolland.

Red Zone byla spíše společenskou událostí, odpovídala tomu i skladba návštěvníků a nabídka barů, které se táhly po celé délce z obou stran tohoto provizorního prostoru. A tamní line up? Rozhodně oceňuji vystoupení Afrika Islam (známý též pod uměleckým jménem Son Of Bambaataa), který patří mezi hudební legendy i proto, že v letech ´87 a ´88 například produkoval alba Rhyme Pays a Power od Ice T.

K Brnu patří krom této události také květnová Rio De Riviera. Zda se příznivci dočkají obou akcí i příští rok, zůstává prozatím otázkou, Semtex Culture totiž možná změní své stanoviště. Jak vše dopadne se zatím neví, i když po tomto ročníku musím přiznat, že by byla škoda o tuhle událost přijít.

Stay Black.

Buster

 

——————————————————————————————————————————————————————–

Přidejme ještě následující rozhovory by BUSTER:

Darina Sieglová

pořádající agentura Depo Crew

Podaří se dodržet slíbený line up? Jsou ve vystoupeních nějaké změny?

Všichni účinkující jsou na místě, neměla by nastat žádná změna.

Hlavní hvězdou večera má být Shaggy. Proč jste vybrali právě tohoto interpreta?

A proč ne? Letos vystupoval na festivalu Splash! a měl tam ohromný úspěch. Myslím, že se to bude líbit i tady v Brně.

Jakou očekáváte návštěvu? Slyšel jsem, že odhady hovoří o 10 000 příznivcích.

Budeme spokojeni, když přijde 5 000 lidí.

Co je pravdy na tom, že se jedná o poslední akci SEMTEX CULTURE FESTIVAL v Mariánském údolí? Doslechl jsem se, že vaše plány jsou od příštího roku přemístit celou událost do Hradce Králové?

Použila bych slovíčko pravděpodobně poslední. Zatím to nevíme, probíhají nějaká jednání, záleží, jak celá věc dopadne.

 

Illuzionists (DJ Chocolatic, DJ Maztah, DJ Opia)

Parto, co je u vás nového?

Maztah: Připravujeme vydání nového mixtape a pracujeme na remixech pro známé kapely z ČR a SK.

Opia: Děláme na více věcech. Poslední, co jsme dokončili, bylo promo CD k festivalu Creamfields.

Pokud vydáváte něco pod hlavičkou Illuzionists, jak funguje praxe? Mám na mysli, zda se všichni tři podílíte na každém produktu?

Opia: Fungujeme jako klasická skupina. Někdo něco složí a pak tomu dáme naši značku.

Chocolatic: Soustředíme se hlavně na sety a mixtapes, chceme to dávat ve velkém stylu na internet.

Jasně, jde o to, že vydání desky kromě jména nic nedává. Finanční ohodnocení přináší koncertování a produkce.

Opia: My, jako DJs tyhle věci děláme nějak tak logicky. Děláme to pro lidi, aby se bavili a nás to taky baví. A díky tomu pak můžeme i pravidelně hrávat. Za nás musí mluvit hudba.

Když už jsme u té produkce. Spolupracujete s Jay Dieselem, Tafrobem a El Niňem. Je v plánu i něco dalšího?

Opia: Chtěli bychom vydat singl, ideální by bylo pozvat si známějšího anglicky mluvícího rappera. Uvidíme, co nám dovolí finance. Je to jedna z cest, těch možností je víc. Nás nebrzdí nic, hudba nemá hranice.

K Brnu patří skupina Naše Věc, která se ovšem rozpadla. Existuje nějaká šance na její znovuzrození?

Opia: Určitě ne, i když já osobně jsem se o to snažil dlouho. Doba se změnila, každý jsme šli jinou cestou. Na druhou stranu, nikdy neříkej nikdy.

V jednom z rozhovorů jste se nechali slyšet, že splněným snem by bylo být stálým Djem v Dubaji. Přiblížilo se to?

Maztah: To už je hodně dávno, co jsem tohle říkal. Ale stále o tom sním.

Témata: