Snoop Dogg uvařil desku s přáteli. Někteří jsou ale lepší než on sám


Jak se rapuje na divokém západě? Nejnovější svědectví přináší americký veterán Snoop Dogg. Nápady na novou desku sbíral rok a půl a s finální tváří mu pomohla řada zajímavých a talentovaných hostů. Až by se chtělo říci, že Malice In Wonderland je dílo kamarádů plus Snoop Dogga…

Carollovu Alenku v říši divů překřtil rapper Snoop Dogg slovní hříčkou na Malenku a do svého světa plného divotvorných zvuků, hlasů a emocí, jež namíchal na novou desku, nalákal řadu hostů včetně synka. Čtrnáct tracků na Doggově desce, ohraničených originálním Intrem a Outrem, zní lehce, vtipně a dobře – jak se na desáté album v řadě sluší a patří. Snoop Dogg přiznává, že pro inspiraci si zašel třeba i do dětského pokoje svých dětí, které mu ochotně poskytly ipod a zasvětily ho do současných novinek.

Poslechněte si I Wanna Rock

http://www.youtube.com/watch?v=S6c2PI1Zo_M

I děti poslouchají rap
Po přívětivém začátku desky, k jejímuž poslechu zve posluchače syn Snoop Dogga, se rozezní I Wanna Rock, která je inspirovaná rapperovou dcerkou. Na rozjezd jde o sametově melodický song, kterému dominuje typický popěvek „snoooop dooogg“. Ani na novince se tak rapper neodklání od klasického zvuku, který mají rádi jak skalní fandové, i ti, kteří rap místo bible rozhodně neuctívají. Ostatně i to byl, jak říká Dogg v rozhovoru pro Billboard, jeho cíl.  
Mínusem by naopak mohly být texty; přestože slovo "malice", v překladu zášť, zloba nebo nevraživost, poukazuje na jednu emoci, která rappera obecně trápí, texty by možná snesly i jiná témata než násilí, prostituci či život v ghettu. Jak se navíc zdá, Snooop své desce před svátky nevěnoval stejnou péči jako žánroví kolegové (nebo jejich labely). Na předvánočním trhu se totiž Malice příliš nedařilo, v žebříčcích prodeje stále klesala. Jeden z důvodů je ale pravděpodobně jasný: desku si můžeme poslechnout na Doggově MySpace.

Kolegové pomohli, bylo jich ale moc
Malice In WonderlandCo Snoop Dogg naopak nepodcenil, je spolupráce se zvučnými jmény. Mezi těmi nejvýše postavenými jsou producenti Dr. Dre a Timbaland, za mikrofonem se vystřídali R. Kelly (

čechrá Pimpin Ain’t EZ, která se jemně přelévá z mazlivého r‘n‘b zpět do rapového soundu), Lil John, jenž si zarapoval v agresivním kousku 1800 plném policejních houkaček, anebo The-Dream, jehož hlas uslyšíme v singlu Gangsta Luv.
Kokane si pak zarapoval s lehkým nádechem reggae v Secrets, Brandy a Pharrel zase se Snoop Doggem trojhlasně kooperují v posledním songu desky nazvaném Special.
Nejlepším trackem z desky je ale ten s Jazmine Sulivan a jejím sexy nakřáplým hlasem, který písničku Different Languages povýšil na skladbu desky. Příjemně plynoucí song s chytlavým pozitivním rytmem, kterému dominuje melodický zpěv, je dílo samotné zpěvačky; Snoop Dog tu jen „přicmrndává“ sloky.

Poslechněte si Different Languages

Poměr písniček, ve kterých Dogg rapuje sám za sebe, proti těm, kde mu spíše laťku zvedají hosté, je možná až trestuhodný – tři ku devíti (v případě u nás nepříliš známého rappera jménem Soulja Boy v aktuálním singlu Pronto plném elektronických efektů je chyba spíše na straně autora-Snoop Dogga). Je otázkou, jestli se deska tedy neměla jmenovat Snoop Dogg a hosté.  
Dogg si je sice dokázal skvěle vybrat, po autorské stránce až na některá textová klišé a elektronické úlety také nenudí, na stará kolena by se ale mohl více osamostatnit.

Snoop Dogg – Malice in Wonderland
Vydavatelství
: EMI/Virgin
Celkový čas: 53:59
Skladby: Intro, I Wanna Rock, 2 Minute Warning, 1800, Different Languages, Gangsta Luv, Pronto, That‘s the Homie, Upside Down, Secrets, Pimpin Ain’t EZ, Luv Drunk, Special, Outro

Témata:,