Softbal v Bohnicích = evropská špička


PRAHA - Začínali na plácku, dnes jsou evropskou extratřídou. Jen málo uvěřitelná věc je pravda. Bohnický softbalový klub Joudrs se za třináct let vypracoval na elitní evropskou úroveň.

     PMEZ

Pár žáků tamní základky se dalo dohromady a začalo hrát. Tehdy se psal rok 1995. Skupinka holek a kluků si začala připravovat vlastní softbalové tréninky, vymýšlet a sepisovat pravidla, která byla tehdy v Česku ještě těžko k sehnání, pomalu vznikal nový sportovní klub. Uplynulo necelých třináct let a Joudrs stihli dvakrát vyhrát českou nejvyšší soutěž a stát se čtvrtým nejlepším týmem softbalové Evropy.

„Já softbal hrát nechtěl. Hrál jsem basketbal a z těch lidí, co to ve třídě hráli, jsme s kamarádem spíš měli srandu. Pak ale tomuto kamarádovi objevili šelest na srdci a tak jsme se rozhodli, že softbal by mohl hrát spíš než basketbal a tak to vlastně začalo," říká trenér Joudrs Tomáš Kusý, který byl u samých začátků. Po půl roce tehdy osmnáctiletý Kusý začal své vrstevníky trénovat a postupem času vznikal dívčí softbalový oddíl. Tréninkové podmínky tehdy měly softbalistky pěkně drsné. Prvních několik let hráli na školních hřištích na Chabařovické nebo Hovorčovické. Občas dokonce na Letné. Nebyly tam šatny, voda na umytí. Když jezdili domů autobusem, tak na ně lidi koukali celkem divně. Tým v té době neměl na hrací náčiní. Kromě trénování tak všichni museli chodit na brigády a za vydělané peníze postupně dokupovali míče a pálky. No a když se míče roztrhaly, tak je museli doma přešívat.

Tvrdý trénink se ale Joudrs záhy vyplatil. Už v roce 1998, tři roky po založení, hráli druhou nejvyšší českou soutěž a v premiérové sezoně skončili čtvrtí. O rok později už druhou ligu vyhráli a postoupili do nejvyšší soutěže. Tehdy si hráček Joudrs všimli i reprezentační trenéři a holky tak postupně začaly získávat i mezinárodní zkušenosti. To týmu hodně pomohlo. Výkonnost Joudrs totiž až neskutečně rostla. Finále nejvyšší soutěže hráli poprvé v roce 2004, od té doby v rozhodujícím boji o titul nechyběli nikdy. V posledních dvou letech prvenství dvakrát získali. Joudrs ale sbírali úspěchy i na mezinárodní scéně. Z Poháru vítězů pohárů mají bronz a stříbro. Loni na premiérové účasti na Poháru mistrů evropských zemí skončili čtvrtí.

Letos v září budou PMEZ pořádat sami. Holky budou hrát doma a byly by hrozně rády, aby vše dobře dopadlo. Aby lidé, kteří se přijdou podívat mohli být hrdí na to, že český oddíl dokázal dobře zorganizovat tak velkou akci a aby mohli být hrdí i na samotné hráčky. Tak uvidíme, jestli se to splní. Pohár mistrů evropských zemí žen se koná od 1. do 6.září.
Koukněte i sem

Témata: