Uličníci Fun Lovin´Criminals v Praze předvedli klasiku s fantastickou energií


Mistři gaučového rap`n`rollu, uličníci Fast, Frank a Huey z Fun Lovin´ Criminals, po pěti letech konečně vydali desku. Classic Fantastic nabízí klasiku, fantastickou energii a nové vibrace. Kdyby slovo “pohoda” nebylo tak opotřebované, vystihovalo by naprosto přesně i jejich čtvrteční koncert v pražském klubu Sasazu.

Předkapely to na koncertech většinou nemají lehké, a lehčí to neměl ani Geoff Tyson, který bohužel nemá takové charisma jako zpěvák Fun Lovin` Criminals Huey. I když je Tyson určitě dobrý hudebník, něco mu chybí.
Opravdové hvězdy večera, FLC, sice svou hudbu často dělají z “vypůjčených” postupů, kombinují a přetvářejí je ale po svém, čímž Fun Lovin´ Criminalsmuzice přidávají uličnické kouzlo. Prostě si je nespletete, a to nejen díky zpěvákovi Hueymu, který zní, jako by zpíval z pohodlného gauče.

Všichni tři “kriminálníci” mají bohatý hudební rejstřík. Bubeník Frank je muž mnoha groovů, má rád hip hop i swing, Huey je pravá rock`n`rollová hvězda a multinistrumentalista Fast se moc dobře vyzná v elektronice, reggae i hip hopu. Všichni tři mají rádi soul a funk 60. a 70. let, klasiku, jejíž atmosféru se pánům s fantastickou lehkostí podařilo dostat i na novou desku.
I celý jejich koncert byl klasika s fantastickou energií. Set, který trval přibližně hodinu a půl, gradoval z lehkých kytarovek, funku a příjemného groovu až do rock`n`rollu a punku, aby se nakonec zhoupnul zpět do funku a nakonec i do blues a country.

Bůh vám žehnej a zapalme si
Koncert nastartovaly FLC dvěma novými písněmi, ostrou kytarovkou Jimi Choo a “staromoderní” vysmátou Classic Fantastic. Následovala sladká klasika Korean Bodega, Loco a Mi Corazon, které snad nejlépe vystihují podstatu hudební i životní filosofie FLC.
Huey tradičně nezapomenul požehnat spokojeně se usmívajícímu publiku a při krátké meditaci před písní Smoke `Em si společně s Fastem zapálil; v publiku už nebyly cítit jen cigarety. Následovaly Swashbucklin` in Brooklyn, a když poté Huey zavelel “funky” a kapela spustila písničku Mr. Sun z nové desky, byla rasdost muzikanty Huey: Bůh vám žehnej a zapalme sisledovat. Huey vyjádřil svou radost nad tím, že jsou FLC v Praze, byl ale čas zvednout zadky a vydat se na Mars, protože "tam to žije". V téhle písničce ještě více vyniknul bubeník Frank, jehož energie z bubnování by na Mars dostala nejméně jednu raketu. Obratností a talentem překvapil i Fast; ruce hrály klávesové party za dva lidi či basové linky, nohy ovládaly celé operační centrum pedály a ústa zpívala a hrála na trubku.

Sváča pro pankáče
King of NY plíživě přiostřil tempo. Když zazněly první tóny Scooby Snacks se samplem z filmu Pulp Fiction, ukázalo se, že to skutečně bude nejoblíbenější hitovka všech fanoušků, kteří okamžitě začali skákat s rukama nahoře. 10th Street začala nevinně, přinutila ale fanoušky pogovat. Zahrozili jsme si s popěvkem “voohoho”  ve Where the Bums Go a koncert dosáhl vrcholu.

Poslechněte si Classic Fantastic

Zhoupnutí pak obstarala raritka Blues for Suckers s popěvkem “nanana”. Velkou odezvu zaznamenala nová hiphopově laděná písnička We Three; v níž všichni tři hudebníci rapovali. Publikum nejvíce reagovalo na rap bubeníka Franka, který je ve svých vedlejších projektech také excelentním zpěvákem a během koncertu předvedl i hru na kytaru.
Po We Three kapela přidala plíživý tvrdý, i když elegantní rock v podobě South Side. V luxusních oblecích připomínali Criminals při písničce She Sings At the Sun mafii obchodující se starými časy, kdy všechno bylo hezčí. Tenkrát ještě zpíval i Barry White, jehož připomněl milovaný hit Love Unlimited. Jistota Big Night Out celý set uzavřela.

Publikum reagovalo skvěle a FLC přidali velkoryse dvě rarity, které snad v Čechách ještě nehráli: Live Have Love a Mini Bar. Na rozloučenou zazněla ještě píseň Louise Armstronga We Have All Time in the World a slušelo se také připomenout, s kým jsme měli tu čest – Stick `Em up Punk, It`s the Fun Lovin` Criminals.

Za posledních dvacet dní koncertovali FLC téměř každý den, v Sasazu to na nich ale nebylo poznat. Hráli bezstarostně, jako by jim nic vůbec nic nechybělo. Snad nechybělo nic ani fanouškům a odešli spokojeni, nabiti  lehkou energií a vtipem, který hudba Fun Lovin` Criminals stále má. Kéž by všechen pop byl naživo takový. Gracias!

Fun Lovin´Criminals
Suppor: Geoff Tyson, Xindl X
Praha, 25. března 2010, SaSaZu

Playlist: Jimi Choo, Classic Fantastic, Korean Bodega, Loco, Mi Corazon, Smoke `Em, Swashbucklin` inBrooklyn, Mister Sun, Mars, King of NY, Scooby Snacks, 10th Street, Where the Bums Go, Blues for Suckas,We the 3, South Side, She Sings at the Sun, Love Unlimited, Big Night Out, Live Have Love, Mini Bar, All theTime in The World, Fun Lovin` Criminals