Vy ještě neznáte Charlie Straight, nejlepší mladou kapelu? Teď má i nový klip

Stefan-Titka

Charlie Straight - nejtalentovanější mladá česká kapela současnosti. Poslední dobou byla tahle věta slyšet ze všech stran, konec konců, chlapci se dostali i mezi první tři "objevy roku" v anketě Český slavík. Zaslouží si Charlie Straight takovou chválu, nebo je to všechno jen novinářská kachna? Jestliže byste jednou rádi přišli téhle záhadě na kloub, ale zrovna včera jste chyběli v pražském klubu Chapeau Rouge, udělali jste chybu. Chlapci tam kromě skvělého koncertu divákům představili i zbrusu nový klip k písničce Your House.

Místo, kde třinečtí Charlie Straight pár minut po deváté spustili svůj set, bylo tak titerné, že kdyby člověk uspořádal podobný koncert u sebe doma, možná by se tam vešlo víc lidí. S podobnými myšlenkami se dovnitř tlačili i další návštěvníci koncertu a s větou, která v mužském kontextu není zrovna populární – „ty jo, to je ale fakt malý!“ – víceméně trefně zhodnotili startovní pozici. Těla do sebe v té skrumáži před začátkem skoro zapadla a představa, Charlie Straight na jednom z koncetů v pražském Hard Rock Café/ilustrační foto  MySpace kapelyže by se kapela mohla prodrat někdy až na pódium, se zdála nezrealizovatelná.

Fungují na desce, fungují naživo. Jsou prostě dobří
Charlie Straight načali večer skladbou Platonic Johny, k níž vznikl první klip kapely (

), který je k vidění i na MTV. Rovnou tak odhalili nejsilnější trumfy; jednoduchou, melodickou linku, výrazné klávesy a suverénní projev frontmana Alberta, který znovu potvrdil, že v České republice asi momentálně není lepšího zpěváka s tak vybroušenou angličtinou. Člověk by Alberta skoro podezíral, že anglicky umí lépe než česky. Ale ani to se nepotvrdilo. Komunikaci s publikem zvládal poměrně hravě, i když je třeba znovu zdůraznit, že kromě recenzenta, přátel kapely a pořadatelů mělo štěstí slyšet český objev jen pár vyvolených.
Byla to ve výsledku škoda, protože chlapci předvedli parádní výkon, který by si zasloužil větší publikum. Jistě, Charlie Straight se svou inspirací britpopem na jedné straně a jazzem na druhé nejsou žádní drsní punkeři, ale i tak dokázali do vystoupení vlít potřebnou energii. Ukázalo se tak, že skladby, které fungují na desce – za všechny třeba Nothing, Bathroom Song nebo Love Factory – fungují skvěle i naživo.

Podívejte se na nový klip Your House

Kmotrem nového klipu k songu Your House se stal muzikant a producent Jan P. Muchow, který na pódiu kromě jiného tituloval nejstarším fanouškem kapely. Ještě před samotným křtem ale skupina na závěr svého vystoupení v Chapeau Rouge přidala patrně nejznámější píseň, „rodičovskou agitku“ Shall We Have a Baby, která publikum roztleskala a rozezpívala asi nejvíc. Parádní tečka za parádním koncertem. Bez ní si koncert Charlie Straight, nejlepší mladé české kapely, snad už ani nelze představit.

Charlie Straight – křest klipu Your House
21. ledna 2010, Praha, Chapeau Rouge