Žijete? Umíráte? Krvácíte? 30 Seconds to Mars rozdováděli Prahu

Stefan-Titka

Americká formace 30 Seconds to Mars dorazila včera večer do pražské Incheba areny, kde napěchované hale představila zatím poslední album s názvem This is War. O tom, že má kapela v České republice solidní fanouškovskou základnu, svědčí i fakt, že místa ponechaná pro zpěv diváků nevyznívala do ztracena. Frontman kapely Jared Leto, kterého můžete znát i jako herce (Rekviem za sen), se v hlasovém projevu ani trochu nešetřil. Podle svých slov se rozhodl dopřát Pražanům nezapomenutelný večer. Nebyl daleko od pravdy.

Na začátek je třeba krátce vyzvednout dánskou předkapelu Carpark North, která přesně pochopila, co je úkolem takového předskokana. Její elektro vystoupení bylo po všech stránkách sympatické – nabité energií a hlavně krátké. Skupina do Prahy dokonce přivezla hromadu singlů, které si mohli návštěvníci koncertu zadarmo odnést domů.

Ta pravá energie se ale přivalila až po zhruba půlhodinové přestavbě. Za černou průsvitnou plentou se zjevila silueta Jareda Leta mávajícího vlajkou, což mimo jiné předznamenalo jakýsi údernický nádech koncertu. Revoluční gesta ale spolu s revolučními texty (mávání vlajkou se opakovalo i v průběhu večera) nepatří mezi ty nejlepší momenty 30 Seconds to Mars – v This is War kapela přes projekční plátno vyhlašovala válku snad všemu bezpráví na světě, což v dnešní době působí tak trochu fádně.

Jared Leto na konstrukci odzpíval song Burry MeJared Leto a troje hlasivky
Síla kapely leží jinde; ve vypjaté hlasové poloze Jareda Leta, který během koncertu spotřeboval snad troje hlasivky. Skoro dvě hodiny trvající show představila jak věci z aktuálního alba (This Is War, Stranger in a Strange Land, Hurricane), tak starší skladby z desky Beatiful Lie, Attack, From Yesterday nebo eponymní Beatiful Lie. Asi nejznámější hitovku kapely 30 Seconds to Mars The Kill – Bury Me – odzpíval Jared Leto skoro celou zavěšený na vysoké kovové konstrukci, na niž se vyškrábal.

Kapela ze svého nasazení sympaticky nepolevila ani ke konci vystoupení. Naopak, ještě nabrala na intenzitě. Koncert sice pár „hlušin“ měl, řeč je hlavně o mystických vložkách s chorály a písničkových „štěcích“ v polovině, ale čím více večer postupoval, tím intenzivněji kapela hrála. Do you live? Do you die? Do you bleed? (Žijete? Umíráte? Krvácíte?) vyřvával Jared Leto do publika, než spustil refrén The Fantasy.

Ve  finiši pak zpěvák s pláštíkem z české vlajky vyzval všechny, kteří si chtěli zazpívat přímo na pódiu s kapelou, aby „přisurfovali“ davem. Někteří šťastní návštěvníci tak mohli být živým pozadím finální písně Kings and Queens (na desce do ní nazpívali sbory někteří fandové), kterou svou návštěvu Prahy 30 Seconds To Mars protentokrát ukončili.

Soudě podle reakcí se ale kapela vrátí. Odvedla tu velmi dobrou práci, například i v porovnání s pondělními Tokio Hotel (Koule.cz: Davové šílenství, efekty a masky na Tokio Hotel) měl koncert daleko větší sílu. Emo, neemo.

30 Seconds To Mars + Carpark North + Street Drum Corps
Praha, 18. Března 2010, Incheba arena

Témata:, , ,