Z „romantické komedie“ Morganovi je nejvtipnější trailer

Eva-Slesingerova

Komedie, která si na humor spíš hraje, a herci, kterým nesedly role. Tak by se dal jednou větou popsat nový snímek o právníkovi a načančané makléřce Morganovi, jejichž život obrátí naruby jedna vražda. Hlavní roli si tu střihnul hvězdný pár Hugh Grant a Sarah Jessica Parker.

Stůj! Běž! Stůj! Hugh Grant neví, jak na medvědaPaul (Hugh Grant) a Meryl (Sarah Jessica Parker) Morganovi jsou manželé. Tedy alespoň papírově, v nové romantické komedii režiséra Marca Lawrence.
Společný život téhle dvojici ale neuvěříte, oba partneři jsou totiž ve svých rolích křečovití. Jako kdyby se poprvé potkali až těsně před natáčením, podali si ruku a celé natáčení se těšili, až z úst režiséra zazní vysvobozující slovo "stop". Ve filmu to mezi nimi prostě nejiskří, a bez jiskření nemůže snímek, který si říká romantická komedie, existovat.

Ještě že tu máme přírodu…
Nijak silný ale není ani děj snímku. Na luxus zvyklí Newyorčané se kvůli "detektivní" zápletce dostanou na venkov, kde se kromě nástrah přírody (medvědi, dojení krav, jízda na koni) musí poprat i s tím, že jejich vztah už není, co býval.
Jenomže nemusíte být zběhlí filmoví diváci, abyste dokázali odhadnout, co bude následovat. Kdy se pár pohádá a usmíří a jak Morganovi ještě v New Yorkunakonec dopadne vrah, kvůli kterému dvojice odjela z města. A i když se (hlavně) postavě Paula podaří občas sympaticky zavtipkovat, humorný okamžik rychle převálcují další nemastné a neslané scény.
Je navíc až zarážející, jak se maskéři na hlavních postavách vyřádili. Obě dvě působí neskutečně strhaně, staře a ustaraně. Že by se během natáčení ani jednou dobře nevyspaly? Estetický dojem z filmu tak zachraňuje alespoň krásná příroda státu Wyoming.

Režisér filmu Marc Lawrenc jednou prohlásil, že nápady pro scénář k Morganovým si schovával už od natáčení jiného filmu s Hugh Grantem, Hudbu složil, slova napsal. „Něco jsem tehdy vymyslel, na chvíli jsem to odložil a pak jsem se k tomu opět vrátil,“ řekl. Možná, že kdyby se býval věnoval pouze Morganovým, film by dopadl lépe  – a my bychom teď o něm mohli mluvit jako o komedii, za niž ho tvůrci vydávají.

Na závěr ale jedna dobrá zpráva. Chlápek, který vyrobil k filmu

, je na poměry snímku génius. Všechny vtipné situace šikovně sestříhal do několika vteřin a tyhle ukázky jsou daleko zábavnější než celá hodina a půl v sále. Takže – mrkněte na trailer a do kina vyražte raději na něco jiného.

Morganovi
USA, 2009, 103 min
Režie: Marc Lawrence
Hrají: Sarah Jessica Parker, Hugh Grant, Elisabeth Moss, Kim Shaw, Mary Steenburger, Sam Elliot a další
Premiéra v ČR: 4. února 2010