Aleš Háma vypráví o životě na chalupě

Jana-Moravcova

Bez znalosti kontextu je album Plesová sezóna hudebně i textově slušná deska, na které se o zpěv pokouší nepříliš nadaný vokalista. My ale kontext známe. Moderátor Aleš Háma si na Plesové sezóně plní klukovský sen, a zpěv je na Hámově debutu až na posledním místě. Na tom prvním jsou vzpomínky a laskavé texty.

To, že moderátora Taxíku Aleše Hámu hudba baví, se ví. Už od dob studií na konzervatoři udržuje s kolegy při životě kapelu Hamleti. Sen o vlastní desce se ale s lety nevytratil. Naopak, hromada časosběrných textů o všem možném a radost nakonec rozhodly – deska bude.

Plesová sezóna vs. Stigma kreténa

Album Plesová sezóna s Alešem Hámou nenáhravala kvůli časové vytíženosti jeho kapela Hamleti, ale nová doprovodná kapela Stigma kreténa, která bude Hámu textů doprovázet i na koncertech.

Stejně jako kapela se měla původně jmenovat i deska. Nakonec ale dostala jméno Plesová sezóna.

Nadšení pro věc propadl kromě autora i producent Boris Carloff, který spolupracoval například s Kryštofem na poslední desce Jeviště. Nadchl ho nejen nápad, ale i texty a hudební nápady.

Aleš Háma: Italka z Libně
Aleš Háma: Městské divadlo

Od věci to není, Plesová sezóna je sympaticky rozmanitou sbírkou dvanácti skladeb a jednoho bonusu, které se přelévají mezi slušným poprockem (Italka z Libně), jemnými jazzovými variacemi (Městské divadlo) i folkem (duet s Radku Fišarovou K sežrání).

Žánrově je deska uchopitelná těžce, zato koncept má jednoznačný. Slova psal Háma takřka dvacet let, do šuplíku, bez obrysů konkrétní desky. Spíš než o klasické hudební texty tak jde o miniaturní povídky. Sám autor bere album jako osobní časosběrný dokument, a tak se podíváme třeba k Hámovým na chalupu (Na chalupě) nebo na ples do Lucerny (Plesová sezóna).

Aleš Háma: Plesová sezóna
Aleš Háma: Na chalupě

Přečtěte si: Rosák džudista a usměvavá Borhyová aneb Když moderátoři zpívají

Otázkou však je, jestli ony texty neměly zůstat v zásuvce i nadále. Aleš Háma je sice nadšený a muzikální interpret, hlas ale nemá žádný. V některých skladbách skřípe, v jiných se Aleš Háma - Plesová sezónazase drží při zemi; v tomto kontextu všechna čest, že se do nahrávání pustil s takovou chutí (a že nevyužil ani služeb šikovného počítače.)
Ve vaně na přebalu desky se tak cachtá docela milý a pro řadu posluchačů jistě i laskavý (nikoliv kretén, ale) hrdina od vedle.

Aleš Háma – Plesová sezóna
Vydavatelství: Championship Music
Celkový čas: 41:52
Seznam skladeb: Na chalupě, Hamlet a Jůlie, Městské divadlo, Hudba měst, Odjezd, Ulovená, Noční výlet, Italka z Libně, Léto a dým, Bonie and Clyde, Stigma kreténa, Plesová sezona, bonus: K sežrání

Témata:,