Americká krása po deseti letech


Režisér oscarového filmu Americká krása Sam Mendes uvádí do českých kin novinku Nouzový východ. V hlavních rolích se představuje ústřední pár ze slavného Titanicu režiséra Jamese Camerona, Kate winlset a Leonardo DiCaprio. I když tady Leonarda s Kate na přídi lodi za doprovodu písně My Heart Will Go On neuvidíte, scuhé kapesníky si před odchodem do kina nezapomeňte.

S filmem podle knihy Richarda Yatese se vracíme do 50. let minulého století, kamsi na americký kontinent. Odehrává se tu příběh Franka (Leonardo DiCaprio) a April (Kate Winslet) Wheelerových, kteří se rozhodnou usadit v malém městě, založit rodinu a společně vést život plný radosti a štěstí. Jenže jak to v životě bývá, ne vše jim vychází podle představ.

Mladý pár se pomalu a jistě začne utápět v každodenním stereotypu, manželství vplouvá do krize. Jednoho dne se proto Frank a April rozhodnou odjet do Paříže a začít nový život ve velkém evropském městě bez stereotypů. Neuvědomí si ale, že scénáře manželských roztržek nepíší místa na mapě, nýbrž lidé.

Režisér Sam Mendes se na plátno vrací se svou silnou disciplínou –  dramatem. Jednoduchými, zato citlivými záběry je opět připraven zasáhnout diváka tématem manželské deziluze. Námět podobný oceňované Americké kráse je ve výsledku jinde. Nouzový východ je vyzrálejší a sází i na divákovu vyspělost. Ačkoliv se děj odehrává v minulosti, je v dnešní době rozvrácených manželství  velmi aktuální.

Mendes využívá metod, které mučí smysly. Ať už je to utrápený a nepřítomný výraz Kate Winslet, nebo melancholie čišící z každého záběru. Práci si navíc ulehčuje  tím, že nechává diváka spoluvytvářet charakteristiky svých postav. Díky jednoznačným symbolům ve zkratce, během jednoho záběru, vylíčí to, co by jiný popisoval hodiny.

Z kina pravděpodobně nepůjdete s pocitem nadšení, ale film vás donutí přemýšlet.  Nouzový východ jsou pootevřené dveře do duše, kam se ale ne každý odváží vstoupit. Sam Mendes natočil své nejvyspělejší dílo a je škoda, že se to neodrazilo v nominacích na Oscara.

Nouzový východ (Revolutionary Road)

USA / Velká Británie, 2008, české titulky, 119 minut

Režie Sam Mendes, hrají Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Kathy Bates, Ryan Simpkins, Michael Shannon, David Harbour, Kathryn Hahn, Jason Etter, Kristen Connolly, Zoe Kazan.

Premiéra v ČR 29. 1. 2009