Amy Macdonald: Nejlepší je Bruce Springsteen!

Hana-Slivova

Drobná, hezká, usměvavá, oblečená do světlého svetříku. Kdyby jí bylo o třicet let víc, měla blondaté vlasy a na pažích svaly, byla by věrnou kopií zpěvačky Madonny. O kom je řeč? O skotské písničkářce a autorce hitovky This Is the Life Amy Macdonald (24), která včera poprvé vystoupila v České republice na Open Air Festivalu. Před povedeným koncertem odpovídala několik minut na otázky novinářů. Reportáž z festivalu připravujeme.

Amy, nedávno jste vydala třetí desku Life In a Beautiful Life. Jaký je pro vás hlavní rozdíl mezi těmito nahrávkami?
(Přečtěte si recenzi alba). Nevnímám, že by mezi nimi byl velký rozdíl. Třetí desku chápu jako výsledek přirozeného vývoje; užívám si hraní a snažím se do něj dát všechno. Doufám, že se to odráží i na mých deskách.

Říkala jste, že vás při psaní alba inspirovaly životní události. Jaké přesně to byly?
Každá písnička měla jinou inspiraci. Jednou to byl samotný život, jindy konkrétní dojem. Ale že by to bylo něco úplně konkrétního? To nemůžu říct.

Amy Macdonald při rozhovoru s novináři na Open Air FestivaluKde raději hrajete, venku, na festivalech, anebo v menším klubu?
Hm….mám ráda oboje. Nálada v malém klubu bývá skvělá, odlišná od stadionu, na druhou stranu atmosféra velkého publika má taky něco do sebe… (směje se).

Poslechněte si Amy Macdonald v YouRadiu

Do světa jste vtrhla velmi úspěšným hitem This Is the Life ze stejnojmenné první desky (recenze). Singly z aktuálního a také předchozího alba ale v zahraničních žebříčcích tak úspěšné nebyly, čím si to vysvětlujete?
Víte, nikdy jsem nebyla singlová muzikantka. Nezajímá mě to, nedělám hudbu kvůli výnosům ze singlů.

Poprvé vás slyším mluvit, máte hlas výrazně vyšší a jemnější, než když zpíváte. Jak se přihodí, že tak křehká dívka zpívá tak hlubokým hlasem?
(Směje se) Je to přirozené, nemám pro to vysvětlení. Jakmile otevřu pusu, dostane se ven něco úplně jiného, než když zpívám. Ale nejsem sama, třeba Adele to má dost podobně.

Vyjmenujte pět kapel, které ráda posloucháte.
Ha, to je docela těžké, protože když poslouchám hudbu z iPoda, mám nastavený mód náhodného přehrávání. Ale dobře. Řeknu vám čtyři skupiny. Mám ráda Beach Boys, The Black Keys, potom Guillemots, to je skupina z Birminghamu, a Bruce Springsteena. Proč zrovna jeho? Nevím, co odpovědět. Bruce je prostě nejlepší! (Amy pak do setlistu zařadila jeho Born tu Run – pozn. red.)

http://www.youtube.com/watch?v=GTrXW5qmtMU

Témata:, ,