…And You Will Know Us by the Trail of Dead elegantně vyrazili mozek z hlavy

Jiri-Vanek

Texaští Trail of Dead se svojí deskou Source Tags & Codes zapsali do hudební historie. Jejich včerejší koncert ukázal, že zcela právem. Hlasitý mix indie a art rocku je naživo ještě silnější, dlouhé skladby plné střídání temp a motivů uhranuly pražský klub Roxy.

Známý americký server Pitchfork trochu absurdně hodnotí hudební alba na stobodové škále. …And You Will Know Us by the Trail of Dead, jak zní celý název texaské skupiny, je jednou z mála kapel, jejichž album (konkrétně Source Tags & Codes z roku 2002) získalo plné hodnocení 100. Po několika vlažněji přijatých deskách se Trail of Dead snaží vrátit k podobnému zvuku na letošním CD The Century of Self. Úvod desky, instrumentálka The Giants Causeway, zazněl i na začátku koncertu, volně přešel ve druhou The Far Pavilions a po výletu právě na oceněné album (It Was There That I Saw You) došlo na trojku z aktuálního alba Isis Unveiled.

Zdánlivé líný rozjezd, ale stříká při tom pot
Na začátku koncertu se zdá, jako kdyby diváci kapelu ani nezajímali; sextet hraje se zavřenýma nebo sklopenýma očima, nikdo na pódiu (koneckonců ani v publiku) se moc nepohybuje. Odzívané to ale rozhodně není, na jevišti pot stříká na všechny strany a úvodní čtyři písně dávají divákům jasně najevo, že když přišli právě na tenhle koncert, musí počítat s tím, že jim někdo vyrazí mozek z hlavy plátkem citronu, omotaným kolem masivní zlaté cihly.
Obě hlavní postavy kapely, Jason Reece and Conrad Keely, střídají mikrofon, kytaru a bicí. Ty jsou ovšem na pódiu dvoje a Trail of Dead toho pečlivě využívají – když jeden bubeník hraje hluboko na kotel a přechod, ten druhý doplňuje virblem výšky a naopak. (Zvuk v Roxy je vcelku slušný, jen je škoda utopeného zpěvu.)

Poslechněte si Will You Smile Again?

Koncert je vlastně zpětný průřez tvorbou. Přes Will You Smile Again? z alba Worlds Apart dojde na Another Morning Stoner, další věc ze Source Tags & Codes. To už dávno není koncert mrtvý, naopak jeden ze zpěváků dokonce vtrhne i s mikrofonem do hlediště, kde zazpívá mezi diváky. Trochu komické, byť asi dodávající pocit sounáležitosti s kapelou, je podávání kabelu nad hlavami publika.

Poslechněte si Another Morning Stoner

Připomínka prvních dvou alb
Na konci koncertu Trail of Dead ještě připomenou svoje noisovější začátky z prvních dvou alb a definitivně rozpohybují slušně zaplněnou Roxy. Poslední dvě písně hodinového setu jsou Clair de Lune a Totally Natural z druhého CD Madonna, první přídavek obstarává Mistakes & Regrets z debutové eponymní desky, poslední Perfect Teenhood (rovněž z Madonny) se zechovaným zpěvem končí v psychedelickém, až apokalyptickém závěru.
Fascinující hudbu Trail of Dead doplnila předkapela z Atlanty s názvem Gringo Star. Předvedla celou škálu rozmanitých stylů, se zařazením do žánru si ale hlavu nelámala a hrála to, co její členy bavilo. Rozjásaní Gringo Star možná nebyli nejlepší volbou předkapely, ale jejich kopírka stylů většiny dekád druhé poloviny minulého století nenudila.  

…And You Will Know Us by the Trail of Dead
6. května 2009, Roxy, Praha