Angelina Salt Jolie leze po římse a autech. Smysl to ale moc nedává


Angelina Jolie alias agentka Evelyn Salt se představuje v hlavní roli thrilleru o dvojitých špionech. Kosí jednoho nepřítele za druhým, během několika minut dokáže vyrobit bombu z čisticích prostředků a železné židle. Umí taky skákat po kamionech jedoucích na dálnici a u všeho vypadá sexy. Bylo by to fajn, kdyby prvotnímu nášlapu nepodtrhával nohy slabý scénář.

Ruští špioni pronikající mezi špičku CIA, děti odmalička drilované k tomu, aby nikdo nepoznal, že patří k jinému táboru studené války. Plán „Den X“, kdy tihle spící agenti udeří plnou silou a americký systém dostane smrtelnou ránu. To je námět, který v sobě skrývá potenciál. Kdyby z něj ovšem tvůrci dostali více plíživého napětí a hlavně kdyby někdo řekl scenáristovi Kurtu Wimmerovi, že méně bývá více.

http://www.youtube.com/watch?v=FNkTFao5_UI

Prozrazený kůň a agent Čenkov
O co ve filmu jde? Ruský agent Orlov (Daniel Olbrychski), který předstírá přeběhlíka, připomene před všemi Angelinými kolegy z CIA, že ona je ruská špionka. A že je třeba zabít prezidenta. Než se Angelina Jolie v roli Salt stane odhodlanou mstitelkou, prchá před vlastním týmem, chvíli hraje na tu a chvíli na onu stranu.

pollMohla by to být zábavná podívaná, kdyby netrpěla překombinováním scénáře a nesmyslnými odbočkami; při kterých jen nevěřícně kroutíte hlavou Některé scény – za všechny jmenujme převlečení Angeliny Salt za českého majora – jsou neplánovaně úsměvné, jiné jsou nereálné i ve světě nadlidských akčních hrdinů. Salt ani jedinkrát neškobrtne, je dokonalým bojovým strojem, většinu „svých“ lidí ale zároveň jen zraní.
Po řemeslné stránce nelze filmu nic vytknout. Střih je svižný a záběry komponované tak, že fyzicky cítíte hrdinčiny nesnáze. Třeba při scéně, kdy Jolie leze po římse, se doslova tají dech.

Někomu možná stačí koukat jen na honičky podmalované sugestivní hudbou. Až ale vyjdete z kina, bude se pravděpodobně ptát, proč zkušený, ďábelský uhlazený patriarcha Orlov spustí celoživotní plán tak hloupě, že veřejně ukáže prstem na nejsilnějšího koně své stáje. Anebo jak je možné, že tým špičkových agentů reaguje tak, jak reaguje. A že si tvůrci nezjistili, že Rusové by agentku Čenkovovou těžko oslovovali „agent Čenkov“, když se slovanská příjmení přechylují. Ale to už je jen taková dortová třešinka.

Salt
USA/akční thriller
Režie: Philip Noyce
Scénář: Kurt Wimmer
Hrají: Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski
Premiéra v ČR: 12. srpna 2010