Animal Collective: Výlet do roztodivného pralesa

ondrejbambas

V roce 2009 natočili američtí experimentátoři Animal Collective na své poměry poměrně "čitelné" album Merriweather Post Pavilon. V roce 2012 se ale opět vrací k zamotaným kořenům. Při přípravách novinky Centipede Hz čerpali z dlouhých společných jamů a výsledek je podobný napínavé cestě pralesem.

V minulých letech se američtí indie psychedelici Animal Collective postupně obnažovali širšímu spektru posluchačů, až na tři roky starém albu Merriweather Post Pavilon nahráli písničky tolik blízké k odvysílání v rádiu. Mainstream pro ně ale není, kapela chce zůstat mezi intelektuální a nezkaženou skupinou obyvatelstva. Na Centipede Hz tak Animal Collective dělají malý krůček zpět a v mezích svého současného ladění vzpomínají na začátečnické časy.

Pro poslední nahrávání zvolili společná sezení a uvolněnou atmosféru dlouhých jamů, ze kterých vzešly motivy nových písniček. Všechnu nesourodost ale ve studiu rázně ohraničili a zabalili do košilky, jejíž střih je pro někoho možná neobvyklý; pohodlně se v ní člověk cítí až poté, co ji trochu obnosí.

Poslechněte si nové Animal Collective v YouRadiu

Deska Centipede Hz zní jako procházka po roztodivném pralese, v němž nerozeznáte faunu od flóry. I přes skryté nebezpečí lákajících halucinogenů (jakým může být například ovoce v Applesouce) však nejistotu po chvíli vystřídá užaslý výraz.

Kapele se navzdory počátečním obtížím s nalezením vhodného zvuku povedlo všechny písničky dokonale propojit a vytvořit unikátní mnohobuněčný organismus. Těžko ukázat na nějaký vrchol, protože v momentě, kdy si jedno místo oblíbíte, objevíte další, ještě lepší. Tohle zkoumání a pečlivé naslouchání je opravdu zábavné.

Když se na desce ozve skrytý Ringo Starr (ve Wide Eyed zpívá kytarista a klávesák Deakin) anebo když začne poslední minuta Mercury Man, zjišťujete, že evoluce ve světě zvířat stále probíhá. Jenomže než to všechno vstřebáte, přichází závěrečná Amanta, okořeněná rytmy východu.

A vás čeká cesta zpátky na start,  tenhle výlet si totiž přestáváte vybavovat. („What art Animal Collective - Centipede Hzthou gonna do? – Go into the forest – Until I can’t remember my name – I’m gonna come back and things will be different – I’m gonna bring back some stories and games"). Ale příjemný pocit zůstává.

Animal Collective – Centipede Hz
Vydavatelství: Domino          
Celkový čas: 53:33
Seznam skladeb: Moonjoc, Today’s Supernatural, Rosie Oh, Applesauce, Wide Eyed, Father Time, New Town Burnout, Monkey Riches, Mercury Man, Pulleys, Amanita