Anna Calvi, její muži a kouzlo lásky za soumraku

ondrejbambas

Máte rádi coververze? Nebo vás naopak nové kabáty oblíbených písniček rozčilují? Ať už patří do kteréhokoliv tábora, dejte šanci EP Strange Weather od britské zpěvačky a kytaristky Anny Calvi. Ta si se skladbami svých oblíbených silných mužů pohrává velmi originálně a osobitě.

. Nyní se zpěvačka rozhodla pět coverů nahrát na studiové EP,  které čerpá jak z rok starých písní, tak ze starších kousků ze sedmdesátých let. V žádném případě se však nejedná o zbytečnou nahrávku.

Pražský koncert v březnu 2014: Šepoty a výkřiky krásné Anny Calvi
Poslechněte si Annu Calvi v Youradiu

Kolekci otevírá Papi Pacify od nadějné londýnské R&B zpěvačky FKA Twigs. Už tak podařený počin s hutnými strojovými beaty vyměnila Anna za živé nástroje; kytarou a smyčci přidává trochu světlejší nálady, skřípěním kytary a párem činelů ji ale záhy rozbíjí.

Skladba Ghost Rider od kapely

).

Nejlepším zákrokem zkrášlil svou oblíbenou píseň David Byrne. Ze Strange Weather od izraelské písničkářky Keren Ann dokázal v duetu vymačkat snad ještě víc než originál. Doprovodnou linku přitom příliš neměnili, jen úvod doplnili o dvacet vteřin kytarové zvonkohry. Kouzlo spočívá v dialogu, jejž spolu umělci v písni vedou, a výborně reflektuje divné počasí nejistého vztahu, o němž text vypráví.

Původním skladbám se však nevyrovná dvojice I’m The Man That Will Find You a Lady Grinning Soul. V první jmenované chybí úchylnost novozélandského zpěváka Connana Mockasina, již do své zasněné neo-psychedelické písně dostává zkresleným zpěvem a kytarou, akustickou verzí Bowieho skladby zase Calvi posluchače ochuzuje o jemnou gradaci a barevnost. Ne že by tyto dvě skladby byly vyloženě špatné, ale Calvi si zkrátka dokáže s hudbou pohrávat lépe.

Nebude to náhoda, že si Annu Calvi inspirují silné mužské osobnosti. Sama má spoustu nápadů a energie, kterou dokáže naplno prodat, a pokud po téhle stezce půjde dál, dost možná se v tomhle směru svým mužským vzorům dorovná.

Anna Calvi – Strenge Weather (EP)
Vydavatelství: Domino Records
Celkový čas:  21:26
Seznam skladeb: Papi Pacify (FKA Twigs), I’m The Man That Will Find You (Connan Mockasin), Ghost Rider (Suicide), Strange Weather (Keren Ann), Lady Grinning Soul (David Bowie)