Aplikace sbalené na cesty: 5 tipů, jak si užít bezstarostnou dovolenou

karolinabranikova

Pryč jsou časy, kdy jsme z kufrů museli vyndavat boty, plavky a opalováky na úkor papírových map, bedekrů a cestovních slovníků. Chcete vědět, jak cestovat nalehko, a přesto vyzbrojeni nepřeberným množstvím turisticky nezbytných informací? Nechte se inspirovat našimi tipy na aplikace, které obletěly celý svět.

Kayak

Multifunkční špičkou mezi cestovačkami je bezpochyby Kayak. Software, jehož inovovaná verze je základem stejnojmenné appky, je na trhu již 11 let a o koordinaci cestovních plánů toho ví víc než Amundsen a Livingston dohromady. Jeho nejpřednější funkcí je bookování ubytování, letenek a vozidel všeho druhu. Bez zdlouhavého brouzdání po internetu si můžete z pohodlí domova zarezervovat vše, co budete k výletu potřebovat.

  • Nejdřív si přes aplikaci koupíte letenku z nabídky všech méně či více seriózních aerolinek světa. Letenky jsou navíc rozděleny do několika filtrů a vybírat si tak můžete podle času, ceny nebo země, do které míříte.
  • V zájmu nejvyšší synchronizace si zabookojete auto nebo motorku a sladíte to s časem příletu.
  • Podle stejného modelu si vyberete z několika tisíc ubytovacích zařízení a můžete začít balit.

I s balením vám Kayak pomůže. Aplikace je tak sofistikovaná, že si dokonce můžete zvolit balící seznam typu cesty, na kterou se chystáte.V případě, že vyráříte na služebku, vám Kayak připomene přibalit pracovní lejstra, medvídka na rodinnou dovolenou nebo sexy pyžamo na romantický výlet ve dvou. Kromě toho hlídá, zda vaše letadlo nemá zpoždění nebo posílá upozornění v případě změny ceny za letenku či hotel.
Appku si můžete stáhnout zdarma pro iOS, Android, Windows Phone nebo čtečku Kindle Fire

Trip Advisor

Aplikací číslo 2, bez které byste se neměli hnout ani na krok, je TripAdvisor. Cestovatelská služba je na trhu od roku 2000 a v posledních letech s přehledem drtí Lonely Planet i další cestovní rádce. V merku má statisíce destinací, hotelů a restaurací po celém světě a její nespornou výhodou je, že obsah zde tvoří převážně uživatelé, takže nebudete muset číst prázdné a často nepravdivé informace od cestovních kanceláří.
TripAdvisor jednoduše funguje na základě osobních doporučení a po celé zeměkouli má tolik recenzentů, že pro vás nebude problém najít rodinný podnik s nejlepším skopovým v severním Bangladéši. Turisté navíc ke svým komentářům přidávají i fotografie a tajné tipy a triky o tom, jak se v cizí zemi nejlépe ubytovat, najíst nebo na co si dát pozor. Služba každoročně tvoří TOP žebříčky a rozdává ocenění těm nejlepším podnikatelům v kraji, a kvalitu podle TripAdvisoru tak můžete i podle zelené nálepky na dveřích. Přes aplikaci si můžete také zarezervovat letenky nebo hotel a celý plán si pohodlně uložit v telefonu.
TripAdvisor je navíc zdarma pro AndroidiOS a zařízené s operační systémem Windows

Air BnB

O službě Airbnb jste už nejspíš slyšeli, ale rozhodně patří mezi základní cestovatelské vybavení, a tak si ji pro jistotu zopakujeme.
Airbnb dovedlo nedocenitelný nápad couchsurfingu k dokonalosti a do dnešního dne stačilo obšancovat přes 30 tisíc měst a chlubí se 600 tisíci nabídkami. Americký start-up založil své fungování na jednoduché myšlence sdílení pokojů, bytů a domů cestovatelů migrujících po celém světě. Přes aplikaci si totiž můžete rezervovat ubytování nebo pronajmout pokoj bez prostředníků, agentur a zybtečných poplatků.
Jednoduše si vyberete ubytování ve vaší cílové destinaci podle ceny, časových možností nebo velikosti příbytku a prostě se na chvíli zabydlíte u někoho doma. Ten někdo, je v tom čase třeba také na prázdninách, nebo využívá nemovistost ke krátkodobému pronájmu. A přesně to se svým hnízdečkem můžete udělat taky. Byt nafotíte, určíte si cenu, přihodíte nadstandardní služby (třeba plná lednička, wifi nebo sexy spolubydlící) pro budoucí nájemníky a se zájemnci se online domluvíte, kde necháte klíče. Samozřejmě nechybí ani recenze a doporučení ostatních uživatelů aplikace. Airbnb je nejen skvělým šetřílkem, ale také možností, jak si užít si dovolenou bez otravných hotelových pravidel.
Appka je ke stažení zdarma pro Android a iOS. 

Cestovní tlumočník

Jazyková bariéra je prevít a vyjet si za hranice republiky bez znalosti cizí řeči je tak trochu risk. Jasně, pomocí končetin, posunkování a jednoduchých kresbiček do písku si jsme schopni vydobýt alespoň základní potřeby k přežití v cizině. Existují ale situace, ve kterých nás ani ta nejlepší pantomima nezachání.
Pokud rádi cestujete na vlastní pěst, a luxus osobního průvodce je vám vzdálený, oceníte aplikaci Cestovní tlumočník. Překladatele z masa a kostí, který mluví 33 jazyky, byste stejně hledali marně. Tato šikovná česká aplikace vám pomůže domluvit se na všech světových kontinentech i bez elementární znalosti řeči domorodců. Obsahuje přes dva tisíce frází, řazených do kategorií podle činnosti či situace. Ve slovnících navíc můžete hledat podle klíčových slov, přečíst si českou výslovnost v hranatých závorkách nebo nechat jednoho z rodilých mluvčích zavřených v aplikaci, aby frázi vyslovil za vás. K tomu disponuje chytrou navigací, která vás bezpečně dovede zpět do hotelu nebo ilustracemi pro přápad jazykové nouze. V App Store a Google Play si ji můžete stáhnout za 4,99$, tedy něco málo přes 200 korun. 

Tripomatic

A na závěr jedna appka pro pedantské plánovače, kteří už se narodili s kompasem a bedekrem v ruce. Služba Tripomatic vám pomůže zorganizovat jednodenní výlety i celou dovolenou jednoduše a přehledně. Z tisíců turisticky oblíbených lokací ve více než 150 zemích si vytvoříte itinerář, který vás bude provádět po zbytek vašeho pobytu, aniž byste museli vytáhnout uprostřed města rozkládat mapu. Denně aktualizuje předpověď počasí a umožňuje tak měnit plány z minuty na minutu podle aktuálních podmínek.
Aplikace je použitelná spíš pro pohyb ve městech, ale doufáme, že ji vývojáří brzy rozšíří i o offroadové stezky. V přehledných mapách si můžete zvolit, jak se k cíli dopravíte, můžete sdílet plán z mobilu do dalších zařízení, stáhnout si offline mapu metra i celého města nebo využít špendlíku v navigaci, díky kterému se vždy dostanete zpět na ubikaci. Viděníhodná místa si také můžete označit štítkem must see nebo k nim přidávat poznámky pro další návštěvu. 
Tripomatic je ke stažení zdarma pro iOS a Android