Arctic Monkeys: Cucni si a uvidíš

Jana-Moravcova

Po uměleckém okénku v podobě dva roky starého alba Humbug se Arctic Monkeys opět staví čelem k rockové živelnosti, radosti z akordů a také k retro zvuku. A s deskou Suck It And See jsou zase o kousek lepší než před dvěma lety.

Arctic Monkeys patří k vůbec největším objevům posledních několika let. Jejich debutové album Whatever People Say I Am, That‘s What I‘m Not z roku 2006 se stalo nejrychleji prodávaným debutem v historii Velké Británie. Na mladou kapelu to tehdy byla neskutečná nálož pozornosti, která o rok později s dvojkou Favourite Worst Nightmare ještě zesílila.

Stigma druhé desky se po veleúspěšném debutu naštěstí nekonalo. Částečné rozpaky přinesla až trojka v pořadí; Humbug pod dohledem producenta Joshe Hommeho (Queens of the Stone Age) bylo vyspělé album  zralé na rockovou síň slávy, rozčepýřené nadšence předchozích dvou kousků ale tolik nechytlo. A tak Alex Turner a spol. letos spojili první dvě desky s Humbugem a natočili desku Suck It And See. Komplexní, velkolepou, veselou, drzou a s hity.

Radost, chuť a hity

Otevírá ji přímočará kytarovka She‘s Thunderstorms o holce, která je – jak jinak – jako bouřka. Typická stadionovka s nekomplikovaným textem, snadno zapamatovatelným refrénem a potenciálem dobít srdce dalších fanynek ale není na desce sama; zasáhnout napřímo umí i syrový song Brick By Brick s chytlavými kytarami.

Arctic Monkeys – She´s Thunderstorms

Největší potenciál si však připisuje vymazlený pilotní singl Don‘t Sit Down Cause I‘ve Moved Your Chair, jehož tvrdost a nespoutaná energie v otevřeném prostoru boří zdi a klátí stromy. Vsadíme se, že to ďábelské (a tak trochu kasabianovské) yeah yeah yeaaaaah si budete prozpěvovat i vy! Body k dobru si za optimistický tón připisuje i atmosférická The Hellcat Spangled Shalalala.

Arctic Monkeys – Don´t Sit Down Cause I´ve Moved Your Chair

Radost a bezstarostnost jsou ostatně devízou celého alba bez výjimky. Jako by v sobě po úkolu, který Arctic Monkeys museli splnit na desce Humbug, našli znovu chuť hrát jen z čiré radosti.

Arctic Monkeys – The Hellcat Spangled Shalalala

http://www.youtube.com/watch?v=L3Sg-iMt-Qw

Nebo se vám zdá, že všechny trumfy kapela vystřílela už v první polovině alba? Poslouchejte pozorně i druhou část. Na první dobrou sice zní jednolitě, najdete tu ale daleko víc zábavných kytarových retro riffů. Pečliví pátrači navíc narazí i na pozůstatky vlivu předchozí nahrávky, například v tvrdší Library Pictures (

). 

Arctic Monkeys - Suck It And SeeVyhnout se klišé, která o Arctic Monkeys mluví jako o hlasu generace, je poměrně složité. Deska Suck It And See ale v dnešní době působí jako elixír mládí. Rozsévat radost se v pošmourné době plné temných nálad daří málokomu, a my tenhle retro balzám doporučujeme i vám.

Arctic Monkeys – Suck It And See
Vydavatelství:
Domino
Celkový čas: 40:09
Seznam skladeb: She’s Thunderstorms, Black Treacle, Brick by Brick, The Hellcat Spangled Shalalala, Don‘t Sit Down  Cause I‘ve Moved Your Chair, Library Pictures, All My Own Stunts, Reckless Serenade, Piledriver Waltz, Love Is a Laserquest, Suck It and See, That’s Where You’re Wrong

Témata:,