Atlas mraků: Dobře investované tři hodiny

Stefan-Titka

Nový film Atlas mraků je tak opulentní dílo, že se kvůli němu museli spojit hned tři režiséři - Tom Tykwer (Lola běží o život) a sourozenci Wachovští (Matrix). Výsledkem je na první pohled složitý tříhodinový spektákl, který se zamýšlí nad povahou lidského bytí a nad provázaností činů napříč staletími. Vydržet ale stojí za to.

Atlas mraků vypráví jeho autoři velmi specifickým stylem. Páteř filmu tvoří šestice zdánlivě nesourodých příběhů, které se od sebe liší nejen tím, že se každý z nich odehrává v jiné době a vystupují v něm jiné postavy, ale i naprosto zásadním způsobem a jednotlivými žánry, v jejichž mantinelech se tyto příběhy pohybují. Atlas mraků tak vedle sebe staví komedii, drama, sci-fi, historický velkofilm, špionážní thriller nebo postapokalypsu.

Že opravdu nepůjde o standardní hollywoodský příběh, dávají tvůrci najevo prakticky už od prvních minut. Diváka hodí bez varování do vody a logiku příběhu si pak každý musí najít sám.

Při úvodní sekvenci, ve které všemi zmiňovanými časovými rovinami letmo proskáčete, máte asi takový pocit, jako by před vás někdo hodil rozebranou skříň a řekl vám, abyste ji složili dohromady. Samozřejmě, postupně zjišťujete, že je to IKEA a že to zas tak složité být nemůže, ale prvotní šok s vámi chvíli zůstává.

Jestli je na Atlasu mraků něco zřejmého, je to fakt, že jde o do očí bijící hru mezi tvůrci a diváky. Ve filmu figuruje řada postav, v nichž je těžké se napoprvé vyznat, ale všechny tyto figury napříč jednotlivými příběhy hrají stále stejní herci. Mnohdy jsou namaskováni tak dobře, že je identifikujete jen stěží. Nutno podotknout, že tahle „poznávačka“ patří k zábavným prvkům; například určit všechny inkarnace Halle Berry jdoucí napříč rasou i pohlavím není vůbec nic lehkého.

Jakmile si ale na rytmus formy Atlasu mraků zvyknete (máte na to 3 hodiny!), všechno najednou začne dávat smysl. Je to až „karmicky“ jednoduché. Dobré i zlé skutky se promítají do minulých i budoucích já,všechno je propojené. Jistě, není nic revolučního, Kubrick, Tarkovskij nebo Bergmann se studování lidského ducha věnovali dávno před WachovskýmiTykwerem, ale na druhou stranu, kolik lidí dnes tyhle klasiky zná?

Oči vám Atlas mraků nejspíš neotevře a jinak na svoji existenci pohlížet kvůli němu také nebudete. Už jen fakt, že se o to film pokouší, ale za návštěvu kina stojí.

Atlas mraků
Drama/Mysteriózní/Sci-Fi
Německo/USA/Singapur/Hong Kong
Režie: Tom Tykwer, Lana Wachowski, Andy Wachowski
Hrají: Tom Hanks, Halle Berry, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Hugh Grant, Susan Sarandon, Keith David a další
Délka: 172 min
Premiéra v ČR: 22. listopadu 2012

Témata:, ,