ATMO Music: Přišli jsme o všechen materiál. Ale desce to pomohlo

josefmartinek

Na začátku dubna vyjde debutová deska Andělé X Démoni libereckých hiphoperů ATMO Music, kteří se díky písničce Andělé nedávno prosadili v rádiích. “Spousta lidí si pod slovem rap pořád ještě představuje jen vulgární hulákání do agresivního beatu. Forma, kterou rap podáváme my, neurazí nikoho,” říkají rapper Beef a producent ODD.

Během příprav desky Andělé X Démoni jste prý v jednu chvíli přišli o veškerý materiál, když vám shořel počítač. Jak to tenkrát zahýbalo s vaší psychikou?
ODD: Bylo to docela špatné. Ale věřim v osud; desku jsme pak dávali do kupy pomalu a z písníček, které byly dobré na padesát procent, se staly stoprocentní věci. Dost se toho během té doby změnilo, bez ztráty materiálu bychom asi neměli ani možnost album oficiálně vydat. Původně jsme totiž chtěli natáhnout ho rovnou na uložto, haha.

Poslechněte si ATMO Music v Youradiu

Vydali jste už několik singlů, ale až poslední Andělé (

) se výrazně chytili v rádiích. Proč?
ODD:
Tahle písnička je poslouchatelná pro široký okruh lidí. Spousta lidí, hlavně starších, si pod slovem rap představí vulgární hulákání do agresivního beatu. Forma, kterou rap podáváme my, neurazí ani čtrnáctiletou slečnu, ani starší generaci. Důležitý je tu samozřejmě i zpívaný refrén a celkově popový nádech.

ATMO Music

Rapper Beef a producent ODD alias

.  

Andělé byli jednu dobu dokonce druhou nejhranější českou písničkou v tuzemských rádiích. Čekali jste až tak silný ohlas?
Beef:
Já ne. Všechno se seběhlo tak hrozně rychle, skladba nebyla nikde vydaná a už začala hrát v rádiu, takže jsme rychle dodělávali klip. Ten měl velký ohlas, do toho rádio zvyšovalo počty přehrání, nevěděl jsem, co sledovat dřív. Jsem štastný, protože celé to tehdy bylo naprosto čisté – byli jsme kluci, kteří vůbec nevěděli, jak dělat hudbu “ve velkém”.

Všiml jsem si, že hodně lidí bere Anděly i jako vzpomínku na své zesnulé blízké. Co znamenají pro vás?
ODD:
Já a asi i kluci v Andělech vidíme okamžiky, kdy jsme začínali, zážitky, pubertální příběhy… Andělé jsou pro mě jedna velká dávka pozitivní energie.
Beef: Myslím si, že Andělé jsou song, ve kterém různí lidi vidí spoustu různých věcí, což je dobře.

Z toho, jak deska zní, je jasné, že může oslovit daleko širší spektrum posluchačů. Pozvali jste si na ni řadu pěveckých hostů, hrají na ní živé nástroje. Chtěli jste to od začátku, nebo jste k téhle formě dozráli časem?
ODD:
Naše první věc s Beefem je skladba Řekni mi, která je celá jenom do kytary. Potom vznikli Andělé, kteří byli zase jen do klavíru. Chtěli jsme to takhle od začátku.
Beef: Já sem potřeboval čas na psaní textů, ODD potřeboval čas na to, aby skladby takhle dokonale vyprodukoval. Jsem rád za všechen čas, který si deska vyžádala, protože až ted je podle mého názoru taková, jakou jsme si ji představovali.

Beefe, navenek působíte jako introvert, v textech ale otevíráte citlivá témata, dětství, osobní problémy. Je pro vás hudba prostředkem, přes který filtrujete svoje démony?
Beef:
Hudba je pro mě něco, bez čeho bych vůbec nemohl být. Jsem ve znamení blíženců a ti mají v popisu rozdvojenou osobnost. Mám v sobě spoustu věcí, které chci říct, ale neřeknu ja ani kamarádům. Často mi teď dávají najevo, že by v životě nečekali, že budu mluvit o rodině, lásce a dalších pocitech. Vnímám to trochu rozpolceně, své špatné duši říkam Hank, dobré Beef. I deska se jmenuje Andělé X Démoni. Celé to má smysl a je to naprosto pravdivé. Rozdvojenost.

Hodně lidí o vás mluví jako o českém Mac Millerovi. Vnímáte to jako kompliment?
Beef: Maca (rapper z Pittsburghu, pozn. red.) mám rád, líbí se mi jeho styl. Ale hudebně jsme uplně jiní, byl bych radši, aby mě lidé po desce začali vnímat jako mě. Aby si v textech našli, kdo je Beef a kdo Hank.

Na desce hodně pracujete – ostatně jak napovídá váš název – s atmosférou, například do písničky Melancholie jste si pozvali Ivu Frühlingovou. To je docela netypická spolupráce.
ODD:
K téhle spolupráci došlo úplně zázračně. Když jsem udělal tenhle beat, okamžitě ve mně vyvolal Francii a hned jsem slyšel Ivu a její francouzský refrén. Moc jsme nevěřili, že by to mohlo vyjít, ale zázraky se dějí.
Beef: Ve chvíli, kdy jsem si ODDův beat poslechl, jsem se do té atmosféry zamiloval a hned mi bylo jasný, že v písničce musí být něco úplně jiného. A Oudýho napadla Iva. Řekli jsme to našemu manažerovi a on nám pak dal vědět, že se písnička Ivě líbí a že si s námi zazpívá, což byl pro nás celkem šok.

Na desce hostuje i rapper Lipo, s nímž jste dlouho objížděli koncerty. Teď už se vám pomalu rozjíždějí vaše vlastní akce. Uvažovali jste, že byste se znovu spojili?
ODD:
Lipo je v tom s námi od začátku. Rádi bychom dali něco společně, uvidíme, jak se věci budou vyvíjet.
Beef: Máme toho teď každý hodně, ale jednou by bylo fajn udělat společně alespoň pár koncertů.

Lipo: Důležitá je pro mě osobní výpověď, ne žánr

ODD často pracuje jako producent pro jiné interprety. Co momentálně kromě vlastního projektu připravujete?
ODD:
Dodělali jsme Lipovu desku, která bude dost zajímavá. Pak začínáme makat na sólovce Jakuba Děkana. Píše mi dost známých i neznámých raperů, teď se ale spíš soustředím na svou práci. Maturuju, takže si chci dát na chvíli ODDech a učit se. Ale upřímně, už začínáme dělat na nových věcech na novou desku ATMO Music.

Studujete bicí na konzervatoři, v ATMO máte na starosti beaty. Jak jste se k muzice vlastně dostal?
ODD:
Můj táta je kytarista, pocházím z hudební rodiny. Jako malý jsem chtěl hrozně moc na něco hrát, a tak mi táta ukázal piano a kytaru. Na základce jsem hrozně chtěl bicí, to byla frajeřina! V ZUŠce jsem se pak ve všem zdokonalil a to byl můj hudební základ.

Témata: