Australská hvězda Lenka: Pokaždé doufám, že publikum rozesměju

Hana-Slivova

Vyrůstala mezi klokany v australské buši, obdivuje Björk, sama si vymýšlí klipy a její písničky zněly v seriáru Chirurgové. České křestní jméno jí dal tatínek, který do Austrálie kdysi emigroval. Písničkářka Lenka (33) vystoupí v České republice poprvé 3. května v pražském Lucerna Music Baru.

Jméno Lenka vám dal otec, který před lety emigroval z Československa do Austrálie. Byla jste někdy v České republice? Mluvíte česky?
Poprvé jsem tu byla v devatenácti, chtěla jsem poznat širší rodinu a českou kulturu. Od té doby jsem se vrátila asi pětkrát. Mám to tu moc ráda, česky ale, kromě zdvořilostních frází, moc neumím.

Lenka Kripac (33)
Narodila se v Austrálii do rodiny československého emigranta, jazzového muzikanta Jiriho Kripace.

Od dětství tančila, věnovala se muzice, herectví i výtvarnímu umění, dodnes si spolu s manželem Jamesem Hancockem vyrábí videa.

V roce 2008 vydala eponymní desku. Singl The Show vidělo na YouTube 4,5 milionu lidí.
V dubnu jí vyšlo druhé album The Two, s níž se představí v pražském Lucerna Music Baru. Lístek stojí na místě 300 Kč.

Než jste se s rodinou přestěhovala do Sydney, vyrůstala jste v buši. V té buši, kterou si Češi, když přijde řeč na Austrálii, představí – mezi klokany a eukalypty?
Ano. Stromy, klokani, slunce, pláže, zátoky…Jsem moc ráda, že jsem vyrůstala na tak zemitém místě, zároveň jsem ale rodičům vděčná za přesídlení do města. Už jako dítě mě bavilo umění a víc možností máte samozřejmě v Sydney než na venkově.

V Sydney jste studovala umění, tančila a chtěla se stát baletkou, hrála jste v seriálech. Proč jste se nakonec rozhodla pro zpívání?
Hudbu jsem vždycky milovala a na nástroje jsem se učila hrát už jako dítě, vždyť můj tatínek Jiří Kripac je jazzový muzikant. Nejdřív jsem ale chtěla zkusit i další obory, a teď se mi to hodí. Tanec, herectví i vizuální umění dobře využiju při koncertech.

S partnerem Jamesem Hancockem vymýšlíte k písničkám klipy. Video The Show mi trochu připomnělo Mary Poppins. Přemýšlíte o vizuální podobě skladby už ve chvíli, kdy ji píšete?
Ano. Často se mi stává, že už při psaní mě napadne nějaký obraz. Baví mě pak dávat mu tvar. Jasně, ne všechna videa dělám sama, někdy se stane, že lepší nápad má člověk zvenku – to je třeba případ písničky Heart Skips a Beat. Věděla jsem, že do klipu chci něco "lékařského", a scenárista to dovymyslel. Sedí to skvěle!

Lenka – The Show

Kromě muziky a videí vyrábíte také tapisérie. Vystavujete je?
Občas. V roce 2009 jsem měla výstavu v Tokiu a pár kusů jsem prodala. Většinou je ale dělám jen tak pro sebe. Hrozně mě to baví.

V jednom rozhovoru jste řekla, že neposloucháte pop, blízké jsou vám prý naopak Björk, Goldfrapp nebo duo She & Him. Spřízněné kreativní duše?
Je pravda, že mainstream moc neposlochám, ale tyhle tři holky jsou teď docela do popu, ne? Dělají melodickou hudbu, která mě baví. Mám ráda umělce, kteří s muzikou přinášejí vlastní světy, do nichž se posluchač může schovat.

I to je důvod, proč jste druhou desku Two natáčela s Guyem Sigsworthem, který mimo jiné produkoval desky Björk?
Obdivuju Björk a od spolupráce s Guyem jsem si slibovala, že mi na desku dodá trochu elektroniky. Myslím, že se nám to společně podařilo vyvážit, na album přinesl pozitivní vybrace.

Lenka – Heart Skips a Beat

Od roku 2008, kdy jste vydala první desku, se udála řada věcí. Ze Sydney jste se přestěhovala do Los Angeles, s Davidem Kostenem z Bat For Lashes jste natáčela v Londýně a zasnoubila se s partnerem. Říkala jste, že na novou desku chcete napsat víc písniček o lásce. Kolik jich tedy na Two bude?
Polovina! Nedávno jsem se vdala, což je teď pro mě velké téma. Většina skladeb je proto o naplněné lásce. Pár jsem jich ale napsala i o bolestivých stránkách vztahu.

Melodie z vaší první desky se objevily v seriálu Grey´s Anatomy (Chirurgové). Jak jste se k tomu dostala?
Spolupráce hudebníků s tvůrci seriálů je v Americe velká věc, a já jsem za ni ve zdejším hudebním průmyslu šťastná. Obvykle se hledá skladba, která sedí do konkrétní scény, a my jsme tehdy navrhli naši muziku. Díky seriálu jsem získala spoustu nových fanoušků a posluchačů.

Zníte jako prototyp hudebního nadšeně. I ve skladbě The Show zpíváte, jak si užíváte koncerty. Bylo to tak vždycky?
Asi ano…Vždycky jsem hrozně ráda vystupovala před lidmi. Někdy sice jsem trochu nervózní, ale většinou se na koncert moc těším a pokaždé doufám, že publikum rozesměju.