Avatar ve 3D: Skvělý adrenalinový zážitek

Stefan-Titka

James Cameron, oscarový režisér takových hitů jako Terminátor nebo Titanic, si s myšlenkou natočit Avatara pohrával už kolem roku 1995. Tehdy mu jeho sny ještě brzdila nedokonalá technologie. Do kin se tak příběh o planetě Pandora dostává až nyní a můžete si být jistí, že Cameron ani tentokrát nezklamal a že avizovaná revoluce ve 3D rozměru se opravdu koná.

Stephen Lang a Sam Worthington ve filmu AvatarPo technické stránce se Avataru nedá nic moc vytknout. Na Pandoru, zemi obývaná rasou Na´vi, je vyslaná mise, které se účastní i hlavní hrdina Jake Sully (Sam Worthington). Pandora je úchvatná, plná barev a pulzující životem tak, že skoro zapomenete, že je kompletně vytvořená v počítači. A pokud viděné přiřknete přírodě, daleko víc vás překvapí, jak věrohodně působí i počítačové postavy. To, co předvádí trikaři v rámci herecké akce – od pohybu až po mimiku tváře – je obdivuhodné.

Myslíme také na ekologii
Příběh samotný se drží v žánrových mantinelech akčního fantasy, ve kterém nesmí chybět základní emoce jako bolest, vztek, láska a touha po pomstě. Ze začátku je Avatar i přes svou celkově skoro tříhodinovou stopáž až příliš zkratkovitý, nejpodstatnější věci jsou naservírovány polopatě, jako by James Cameron už chtěl být na Pandoře, pryč z „civilizace“.

Z filmu AvatarA Pandoru si opravdu vychutnává, značnou část filmu věnuje budování mytologie, která není nepodobná přírodním národům tak, jak je známe třeba my (Na´vi mohou připomenout hlavně indiánskou kulturu). V druhém plánu se tak dá přečíst i jasná ekologická linie, ve které se bojuje o zachování přírodního ekosystému. Ten tu Cameron v rámci mytologie asociuje s jakousi živou pamětí lidstva.
V momentě, kdy si říkáte, že už je to celé možná trochu dlouhé a stejné, ale Cameron vytáhne trumfy a žene film do strhujícího, bombastického finále v podobě bitvy, která probíhá ve vzduchu i na zemi. Cameron tu dokazuje, že akci umí jako nikdo jiný. Přidejte si k tomu ještě 3D rozměr plus všeobklopující zvuk kina IMAX a dostanete adrenalinový zážitek, který se vám doposud vyhýbal.

James Cameron se vrátil v plné síle. Dvanáct let po Titanicu připlul s dalším filmem, který redefinuje hranice toho, co ještě je a není v kinematografii možné. Dobrá zpráva je, že to dělá tak, že se člověk na to, co ho čeká, skoro i těší.

Podívejte se na ukázky z filmu

Avatar
Dobrodružný/Sci-Fi 
USA, 2009, 166 min
Režie:
James Cameron

Hrají: Sam Worthington, Sigourney Weaver, Michelle Rodriguez, Giovanni Ribsi, Zoe Saldana, Joel Moore, Wes Studi a další